Gå till sidans innehåll

Utnyttja Operationshuset i patientarbetet

Vi har samlat tips på hur du på bästa sätt kan använda vårt hus i ditt arbete.

Förberedelserna inför operationen börjar redan hemma. Du kan bidra till att operationen går smidigt och att du återhämtar dig genom att till exempel äta bra eller sluta röka. Du kan också behöva uppdatera din information på Mina Kanta-sidorna eller besöka en läkarmottagning. I avsnittet Före operationen i Operationshuset har vi sammanställt en lista över saker som du kan gå igenom själv eller tillsammans med en nära anhörig så snart operationen är bekräftad.

En balanserad kost påskyndar återhämtning från sjukdomar och operationer samt sårläkning. Regelbunden motion bidrar för sin del till välbefinnande, livsglädje och ork i vardagen. Motion främjar också hälsan och förbättrar konditionen. Om du är kraftigt överviktig är en måttlig viktminskning bra för din återhämtning.

Rökning ökar risken för komp​likationer i samband med operation och ventrombos samt fördröjer sårläkningen. Dessutom drar nikotin ihop små blodkärl och skadar blodkärlens yta. Det lönar sig att sluta röka 4–8 veckor före operationen, men en längre avvänjning ger extra fördelar. Minskad alkoholkonsumtion och god vård av mun, tänder och hud har också en betydande inverkan på risken för inflammation och återhämtning efter en operation. Klicka på länken för att läsa fler tips om hur livsstilen påverkar återhämtningen efter en operation.

Med operationsdag avses den faktiska operationsdagen. I det här avsnittet beskrivs operationsdagen från stund till stund. På sidan finns också en beskrivning av en patients operationsdag.

I det här avsnittet kan du läsa mer om utskrivning och återhämtning efter en operation. Sjukledigheten bör användas för återhämtning och egenvård. Du får också råd om när du ska söka vård om något oväntat händer under din återhämtning.

Att återhämta sig från en operation är en process som du bör tänka på i god tid: hur lång sjukledighet behöver du? Vilken typ av kost hjälper till med återhämtningen, när kan jag börja röra på mig och behöver jag hjälpmedel i hemmet? I det här avsnittet har vi sammanställt några tips för den som återhämtar sig från en operation och de anhöriga.

Alltid går det inte som planerat. Ta omedelbart kontakt med din vårdplats om din återhämtning inte gått som önskat. På den här sidan kan du se exempel på situationer där du bör kontakta den enhet där operationen ägde rum.

Det lönar sig att i förväg fundera på vilken typ av hjälp du kan behöva för dagliga sysslor efter operationen. Om du inte har någon nära anhörig kan du ta reda på vilka hemtjänster som finns tillgängliga. Ordna vården efter utskrivningen på förhand, så att du får hjälp i tid. På vår webbplats finns länkar och tips om för vilka typer av situationer det finns hjälp att få.

Uppdaterad 6.10.2020