Siirry sivun sisältöön

Hyödynnä Leikkaukseen tulijan taloa potilastyössä

Olemme keränneet vinkkejä, joilla voit parhaiten hyödyntää taloamme työssäsi.

Leikkaukseen valmistautuminen alkaa jo kotona. Voit vaikuttaa leikkauksen sujuvuuteen ja siitä toipumiseen esimerkiksi hyvällä ravitsemuksella tai tupakoinnin lopettamisella. Saatat myös joutua päivittämään tietojasi Omakantaan tai käymään esikäynnillä lääkärin vastaanotolla. Leikkaukseen tulijan talon Ennen leikkausta -osioon olemme koonneet listan asioista, joita voit käydä läpi yksin tai läheisen kanssa, heti kun tieto leikkauksesta on vahvistettu.

Hyvä ravitsemus nopeuttaa sairauksista ja leikkauksesta toipumista sekä haavojen parantumista. Säännöllinen liikunta puolestaan antaa hyvää oloa, elämäniloa ja jaksamista arkeen. Liikunta edistää myös terveyttä ja parantaa kuntoa. Mikäli sinulla on merkittävää ylipainoa, maltillisesta laihduttamisesta on toipumisen kannalta etua.

Tupakointi suurentaa leikkauskomplikaatioiden ja laskimotukosten riskiä sekä hidastaa haavojen paranemista. Lisäksi nikotiini supistaa pieniä verisuonia ja vaurioittaa verisuonten pintaa. Tupakointi kannattaa lopettaa noin 4-8 viikkoa ennen leikkausta, mutta pidemmästä vieroitusajasta saa lisähyötyjä. Myös alkoholin käytön vähentämisellä sekä suun, hampaiden ja ihon hyvällä hoidolla on merkittäviä vaikutuksia tulehdusriskin ja leikkauksesta toipumisen kannalta. Linkistä voit lukea lisää vinkkejä elintapojen vaikutuksesta leikkauksesta toipumiseen.

Leikkauspäivä tarkoittaa varsinaista toimenpidepäivää. Tässä osiossa kerrotaan leikkauspäivän kulusta hetki hetkeltä. Lisäksi sivulla on kuvaus erään potilaan leikkauspäivästä.

Tästä osiosta voit lukea lisää leikkauksen jälkeisestä kotiutumisesta ja toipumisesta. Sairausloma on hyvä käyttää toipumiseen ja itsensä hoitamiseen. Lisäksi saat ohjeita milloin kannattaa hakeutua hoitoon, jos toipumisessa tapahtuu jotain yllättävää.

Leikkauksesta toipuminen on prosessi, jota on hyvä pohtia hyvissä ajoin ennen leikkausta: kuinka paljon tarvitset sairauslomaa? Minkälaisesta ruokavaliosta on apua toipumisessa, koska voin alkaa liikkumaan ja tarvitsenko ehkä apuvälineitä kotiini? Tähän osioon olemme koonneet vinkkejä leikkauksesta toipuvalle ja hänen läheiselleen.

Aina kaikki ei mene suunnitellusti. Ota herkästi yhteyttä hoitopaikkaasi, mikäli toipumisesi ei etene toivotusti. Sivulta voit käydä katsomassa esimerkkejä tilanteista, jolloin kannattaa ottaa yhteyttä yksikköön, jossa leikkaus tapahtui.

Kannattaa pohtia etukäteen, minkälaista apua saatat tarvita päivittäisissä askareissa leikkauksen jälkeen. Mikäli sinulla ei ole läheistä, ota selvää tarjolla olevista kotipalveluista. Järjestä kotiutumisen jälkeinen hoito etukäteen, jotta saat avun ajoissa. Sivullamme on linkkejä ja vinkkejä, minkälaisissa tilanteissa apua on saatavilla.

Päivitetty 6.10.2020