Siirry sivun sisältöön

Elämä tehohoidon jälkeen: Akuutti munuaisten vajaatoiminta

Äkillisellä eli akuutilla munuaisten vajaatoiminnalla tarkoitetaan tilaa, jossa munuaisten toiminta huononee ja aiheuttaa muutoksia elimistön tasapainossa.

Mikäli munuaisten toiminta on heikentynyt tilapäisestikin tehohoidon aikana, on hyvä noudattaa varovaisuutta jatkossa tiettyjen lääkeaineiden suhteen, sillä munuaiset saattavat vaurioitua herkästi uudestaan.

Tavallisista lääkkeistä tulehduskipulääkkeet voivat haitata munuaisten toimintaa ja niiden suhteen on noudatettava varovaisuutta varsinkin kuumeisten infektioiden yhteydessä. Parasetamoli on yleensä turvallisempi kuumelääke.

Tietyt verenpainelääkkeet, kuten ACE-estäjät tai AT II-salpaajat voivat myös olla munuaisten kannalta haitallisia. Verenpainelääkityksestä kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa, jotta riskit ja hyödyt punnitaan huomioiden aikaisempi munuaisvaurio.

Kotiutumisvaiheessa vuodeosastolla käydään läpi jatkossa varottavia tai vältettäviä lääkeaineita. Jos vielä kotiutumisen jälkeen on epäselvää, mikä olisi turvallinen lääkehoito munuaisten vajaatoiminnan yhteydessä, asiasta voi keskustella esimerkiksi apteekin farmaseutin tai terveyskeskuslääkärin kanssa.

Riittävästä juomisesta on huolehdittava varsinkin, jos on kuumetta. Jos virtsaneritys selvästi vähenee, on otettava yhteys lääkäriin hyvissä ajoin.

Munuaisten toimintakokeita olisi hyvä seurata säännöllisesti.

Päivitetty 24.11.2023