Siirry sivun sisältöön

Elämä tehohoidon jälkeen: Koronavirusinfektio

Toipuminen vakavasta COVID-19-taudista vie aikaa, vaikka kotiin sairaalasta pääsee usein melko nopeasti tehohoidon jälkeen.

Kuva: Henkilö kävelyllä ulkona maski kasvoilla

Koronaviruksesta johtuneen tehohoidon jälkeen lihaksisto voi olla surkastunut, ruokahalu huono ja nieleminen vaikeaa. Keuhkojen toiminta saattaa myös olla aiempaa huonompaa, vaikka se kuukausien kuluessa yleensä parantuu paljonkin.

Tavallista on myös uupunut olo, sekä fyysisesti että henkisesti, eikä ahdistuneisuus tai masentuneisuus ole harvinaista. Ajattelun, keskittymisen ja muistin vaikeudet ovat tavallisia oireita vielä puoli vuottakin tehohoidon jälkeen.

Raajojen alueella voi esiintyä kipuja, ja hyvin tavallinen oire on hiusten lähtö noin kolme kuukautta tehohoidon jälkeen. Nämä oireet kuitenkin menevät vähitellen ohi. Hiukset kasvavat yleensä takaisin.

COVID-19-taudista johtuneen tehohoidon jälkeen järjestetään keuhkotilanteen kontrollitutkimuksia muutaman kuukauden kuluttua. Muistikuvia tehohoidosta tai mielialaan liittyviä asioita on tärkeää käydä läpi, mikäli ne vaikuttavat päivittäiseen elämään tai esimerkiksi yöuneen.

Omasta toipumisesta huolehtiminen

Toipumisessa auttavia asioita ovat asteittainen liikunnan lisääminen omaa kehoa kuunnellen. Liikuntapäiväkirjan pitämisestä saattaa olla apua, ja jokaisella liikuntakerralla voi tavoitella hiukan pidempää kävelymatkaa. Kannattaa aloittaa lyhyillä kävelylenkeillä, vaikkapa talon ympäri ja lisätä matkaa vähän kerrallaan.

Jos fyysinen rasitus aiheuttaa selvää oireiden pahenemista, on syytä edetä varovasti. Mikäli rasituksen yhteydessä esiintyy rintakipua, kannattaa ottaa yhteys omaan terveysasemaan. Jos rintakipu ilmaantuu levossa, ei mene levolla ohi tai epäsäännöllinen syke on jatkuvaa, on soitettava 112 tai hakeuduttava päivystykseen. Näin kannattaa toimia myös silloin, jos syke on selvästi epäsäännöllinen.

Fysioterapeutit antavat ohjeita turvallisiin hengitysharjoitteisiin. Kuntoutumisvaiheessa myös terveellinen ravinto ja riittävä energian saanti ravinnosta on erittäin tärkeää. Mahdollista aiempaa ylipainoa ei kannata tässä vaiheessa vielä miettiä, sillä toipuva keho ja lihaksisto tarvitsevat energiaa.

Päivitetty 24.11.2023