Siirry sivun sisältöön

Johto- ja laskimopuudutus

Johto- tai laskimopuudutuksen avulla saadaan puudutettua esimerkiksi yksittäinen käsi tai jalka leikkauksessa.

Johtopuudutuksia käytetään yksinään tai nukutuksen lisänä käsien ja jalkojen leikkauksissa. Johtopuudutusta voidaan käyttää myös vartalon alueen kivunhoidossa. Puudutus toimii myös leikkauksen jälkeisenä kivunhoitona.

Ultraäänilaitteen avulla etsitään puudutettavia hermorakenteita, joiden ympärille puudute laitetaan ohuella neulalla.

Puudutettavien paikkojen etsiminen on yleensä kivutonta, pieniä vaarattomia ”säväyksiä” voi tuntua puudutettavalla alueella. Se kuuluu asiaan, koska johtopuudutuksessa puuduteaine ruiskutetaan yksittäisten hermorunkojen tai hermopunosten läheisyyteen.

Puudutus voidaan laittaa kaulalta, solisluun seudulta tai kainalosta (hartiapunospuudutus) sekä jalkojen puudutukset nivusista, polvitaipeesta tai nilkasta. Puudutuksen yhteydessä voidaan annostella rentouttavaa lääkitystä suoneen.

Laskimopuudutusta käytetään yleisimmin pienissä ja lyhytkestoisissa, verityhjiötä vaativissa käsitoimenpiteissä. Laskimopuudutuksessa puuduteaine ruiskutetaan tippakanyylin kautta käden laskimoverisuoneen.

Puudutus rajataan toivotulle alueelle käyttämällä verenpainemittarin kaltaista painemansettia olkavarressa. Käsi puutuu olkavarressa olevaan mansettiin asti ja puudutus poistuu, kun mansetissa oleva paine päästetään pois.

Puudutus vaikuttaa noin puolessa tunnissa. Puutuminen voi tuntua pistelynä tai lämmöntunteena puudutettavalla alueella. Tunne tasoittuu, kun puudutteen vaikutus alkaa. Puudutus kestää 2–12 tuntia riippuen puuduteaineesta ja sen määrästä.

Päivitetty 5.8.2020