Siirry sivun sisältöön

Fyysinen suorituskyky tehohoidon jälkeen

Tehohoito vaikuttaa potilaan fyysiseen suorituskykyyn heikentävästi. Toipuminen voi viedä kuukausia, ja siihen voi saada tukea esimerkiksi fysioterapiasta.

Fyysiseen suorituskykyyn vaikuttaa moni tekijä, kuten

  • hengityselimistön tila

  • verenkierron tila

  • tuki- ja liikuntaelimistön tila

  • kipu- ja ravitsemustila.

Nämä kaikki saattavat olla muuttuneet hoidon jälkeen diagnoosista ja hoidon kestosta riippuen.

Keuhkojen paraneminen saattaa olla hidasta ja vielä kesken. Hengityslaitehoidon jäljiltä voi keuhkojen lisäksi ilmetä hengityslihaksiston heikkoutta, joka kohenee kyllä ajan myötä. Hengitysharjoituksilla voi vahvistaa hengityslihaksistoa.

Lihaksiston heikkeneminen sairaalahoidon aikana on hyvin tavallista ja liittyy vähäiseen liikkumiseen hoidon aikana. Liikunnan asteittainen lisääminen on hyvä perusohje, joka sopii myös sydän- ja verenkiertoelimistön palautumiseen. Itseään ei kannata rasittaa liikaa, vaan tehdä mieluummin päivittäin pieniä matkoja kerrallaan ja lisätä asteittain matkaa.

Veriarvojen seuranta

Veren hemoglobiinitaso laskee usein melko paljon tehohoidon aikana, mikä voi myös aiheuttaa väsymystä. Verenkuvan kontrollointi oman terveysaseman koordinoimana voi olla hyödyksi, jos kunto kohenee hitaasti eikä muita kontrolleja erikoissairaanhoidon puolella ole sovittuna. Rautavalmisteet tai ravitsemusohjeet saattavat olla tarpeellisia.

Ravitsemustilan muutokset

Ravitsemustila saattaa heikentyä vaikean sairauden vuoksi. Painonpudotus voi olla jopa 10 prosenttia aiemmasta painosta. Usein painoa menetetään lihaksistosta, vaikka hoidon aikana ravintoa tarjotaankin. Vaikea sairaus vaikuttaa sen hyödyntämiseen. On tavallista, että ruokahalu on huono tai että hengityskonehoidon jälkeen esiintyy jossain määrin nielemisvaikeuksia. Maha-suolikanavan toiminta saattaa myös tilapäisesti muuttua. Jos nieleminen on hyvin vaikeaa ja estää ruokailun tai nielemisyritys johtaa ruuan ohjautumiseen hengitysteihin, ota yhteys hoitavaan lääkäriisi.

  • Syö usein ja pieniä määriä kerrallaan.

  • Syö itsellesi mieluisaa ruokaa. Kuntoutuminen vaatii runsaasti energiaa, eikä laihdutus ruokavalion avulla tule kyseeseen toipumisaikana.

  • Syö monipuolisesti ja terveellisesti.

  • Vältä alkoholia, sillä siitä saatava energia ei sisällä ravintoaineita ja se rasittaa maksan ohella elimistöä, heikentää immuniteettia ja vaikeuttaa myös henkistä toipumista.

  • Jos paino laskee edelleen, ota yhteyttä hoitavaan yksikköön tai omaan terveysasemaan.

Päivitetty 24.11.2023