Siirry sivun sisältöön

Sydänpysähdys tehohoidon syynä

Elvytykseen johtaneen sydänkohtauksen jälkeen tarvitaan usein tehohoitoa.

Sydänpysähdyksen jälkeisen tehohoidon tavoitteena on pitää elintoiminnot mahdollisimman vakaina, jotta sydämen ja verenkierron pysähtymisestä seuraava vaurio aivoille ja muille elimille jäisi mahdollisimman pieneksi eikä enää pääsisi etenemään.

Verenkierron pysähtyessä elintärkeä hapen kulkeutuminen kudoksille keskeytyy, ja potilaalle kehittyy hapen puutteesta johtuvia vaurioita. Aivot ovat erityisen herkkä elin hapenpuutteen seurauksille, ja tehohoidolla tähdätään erityisesti aivojen toipumisen turvaamiseen.

Sydänpysähdyksen tavallisimpia syitä ovat tuore sydänveritulppa tai aiemmin sairastetun veritulpan jäljiltä kehittynyt arpi, joka voi häiritä sydämen sähköistä toimintaa.

Tehohoito sydänpysähdyksen jälkeen

Aivojen suhteen tärkeintä on haitallisten ilmiöiden kuten verenpaineen laskun, hengitysvajauksen ja kuumeen estäminen ja hoitaminen teho-osastolla tarkoin valvottuna.

Alkuvaiheessa potilaat ovat usein nukutettuina, mutta heidät pyritään tilanteen vakaannuttua herättämään, jolloin aivojen toipumisennustetta voidaan arvioida. Jos potilas ei herää odotetusti, tehdään lisätutkimuksia, kuten aivojen kuvantamistutkimuksia, tarkastellaan ennusteesta kertovia laboratoriokokeita ja joskus tehdään aivojen sähköisen toiminnan arvio aivosähkökäyrästä, joka mitataan pään alueen iholta.

Neurologi arvioi potilaan kliinistä tilaa ja tajunnan tasoa yhdessä tehohoitolääkärin kanssa. Joskus heräämistä odotetaan päiviä, mutta pitkä syvä tajuttomuus kertoo usein huonosta ennusteesta.

Toipumisennusteeseen vaikuttavat potilaan

  • ikä

  • perussairaudet

  • rytmihäiriön luonne

  • sydänpysähdyksen kesto

  • painantaelvytys: onko potilas saanut painantaelvytystä heti sydänpysähdyksen jälkeen.

Aivojen toiminnan vaikea vaurioituminen sydänpysähdyksen yhteydessä heikentää yleensä mahdollisuuksia palata itsenäiseen elämään ja määrittää pitkälti potilaan kokonaisennustetta.

Sydänpysähdyksestä toipuminen

Kun potilas herää sydänpysähdyksen jälkeen, hän voi olla sekava ja levoton. Herääminen on kuitenkin ennusteen kannalta hyvä merkki, ja sekavuus yleensä väistyy vähitellen. Muisti voi myös aluksi olla hyvinkin huono, mutta monet alkuvaiheen oireet vähenevät viikkojen ja kuukausien aikana. Vuodeosastolle siirryttyä potilaille annetaan jatkoa varten ohjeita, mukaan lukien lääkärin kannanotto ajokiellon pituuteen tapahtuman jälkeen.

Sydänsairauden jatkohoidon suunnittelevat kardiologit eli sydänlääkärit. Jatkohoitoon saattaa kuulua lääkityksen lisäksi sepelvaltimoiden kuvantaminen ja pallolaajennus tai sydänleikkaus tai sydämen tahdistimen laittaminen.

Päivitetty 24.11.2023