Milloin tehohoidosta vuodeosastolle?

Potilasta hoitava tehohoitolääkäri tekee päätöksen siirrosta jatkohoitoon yhdessä eri erikoisalojen lääkäreiden kanssa.

Milloin potilas voi siirtyä jatkohoitoon?

  • Potilaan tulee pärjätä hengityksen puolesta happiviiksillä tai happimaskilla.
  • Potilaan pitää pystyä yskimään kunnolla itse.
  • Potilaan olisi hyvä pystyä soittamaan soittokelloa.
  • Verenpaineen pitää pysyä normaalialueella suun kautta otettavien lääkkeiden avulla.
  • Kipujen pitää olla hallittavissa suun kautta otettavilla lääkkeillä, epiduraalipuudutuksella tai kipupumpulla, josta potilas voi itse annostella lääkettä turvallisesti.
  • Potilas ei voi olla itselleen vaarallisella tavalla sekava.
  • Potilaan ei tule olla välittömässä hengenvaarassa.

Kun kaikki kriteerit täyttyvät ja lääkäri niin päättää, on aika siirtää potilas vuodeosastolle. Omahoitaja tai vuorovastaava sopivat vastaanottavan osaston kanssa, milloin heidän on hyvä hetki vastaanottaa potilas.

Mitä potilaalle tehdään ennen siirtoa vuodeosastolle?

Ennen siirtoa potilaalta poistetaan arteriakanyyli, joka on mitannut verenpainetta ja jonka kautta on otettu verinäytteitä. Arteriakanyyli on ollut valtimossa, joten poistamisen jälkeen pistokohtaa painetaan muutama minuutti ja laitetaan paineside kahden tunnin ajaksi. Valtimossa oleva pienikin reikä vuotaa herkästi ja runsaasti.

Keskuslaskimokanyyli kaulalta voidaan poistaa, jos potilas voi syödä ja juoda eikä lääkkeitä suoraan suoneen enää tarvita jatkuvasti. Usein annettavat suonen sisäiset lääkkeet, kuten antibiootit, jatkuva nesteytyksen tarve tai suonensisäinen ravitsemus, ovat syitä jättää kanyyli vielä paikoilleen. Potilaalle varmistetaan suoniyhteys hätätilanteiden varalta laskimokanyylilla kämmenselässä tai käsivarressa.

Virtsakatetri jää potilaalle aina teho-osastolta lähtiessä. Vuodeosastolla arvioidaan sen tarve uudelleen.

Omaisuus haetaan lukkokaapista potilaspaikalle, ja katsotaan yhdessä potilaan kanssa, että kaikki löytyy. Omaisille ilmoitetaan siirtymisestä jatkohoitoon.

Usein omahoitaja kuljettaa potilaan jatkohoito-osastolle ja raportoi siellä potilaan voinnista ja suunnitelmista vuodeosaston hoitajalle. Siirtoraportti on koko siirron tärkein vaihe, jotta potilaan hoito jatkuu suunnitelmien mukaan, ja jatkohoito-osastokin on tietoinen kaikista hoitoon liittyvistä asioista.

 

Kyllä

Päivitetty  24.11.2023