Siirry sivun sisältöön

Teho-osaston laitteita

Tehohoitoa tukevat erityisesti teho-osastolle suunnitellut laitteet.

Tehohoidossa käytetään hengityskoneen ja valvontamonitorin lisäksi myös muita laitteita, joista muutamia esimerkkejä:

Tehohoidossa käytetään aivan erityisiä sänkyjä, joiden patja vaihtaa painetta potilaan alla, jottei hän saisi painehaavoja. Potilaasta tämä saattaa joskus tuntua kuin olisi laivalla. Sänkyä voidaan säätää moneen asentoon, ja sängyn voi ohjelmoida kallistumaan oikealle tai vasemmalle aina tietyksi aikaa kerrallaan. Patjan pintamateriaali on sileää, jotta sängyssä makaavaa potilasta on helppo liikuttaa.

Dialyysikone toimii munuaisten apuna, mikäli potilaalle kehittyy akuutti munuaisten vajaatoiminta, jossa munuaiset eivät jaksa toimia kunnolla.

Kuuntele, miltä dialyysikoneen ääni kuulostaa:

Neurologisilla potilailla seurataan aivosähkökäyrää eli EEG:tä erillisellä laitteella. Seuranta-anturit kiinnitetään päähän kovettuvan tahnan avulla. Tahnaa saattaa löytyä potilaan hiuksista vielä pitkään tehohoidon jälkeenkin, kunnes hän pääsee kunnolla suihkuun pesemään hiukset.

Ravitsemus toteutetaan usein nenämahaletkua pitkin, koska potilas ei voi vielä syödä eikä juoda. Ravintoliuosta annetaan ravitsemuspumpun avulla tietty millilitramäärä tunnissa, yleensä 20–40 millilitraa riippuen potilaan energiantarpeesta ja ravitsemusliuoksen energiapitoisuudesta.

Kuuntele, miltä ravitsemuspumpun ääni kuulostaa:

Päivitetty 24.11.2023