Leikkaukseen tulijan talo tarjoaa käyttöösi paljon tietoa leikkaustoimenpiteistä ja niihin liittyvistä asioista. Tämä toiminnon avulla voit helposti selata vastauksia yleisiin leikkaukseen liittyviin kysymyksiin, esimerkiksi saako leikkaussalissa kuvata?
Puuttuuko joku tosi hyvä kysymys? Voit käydä kirjoittamassa kysymyksen seuraavasta linkistä.
Kuinka kauan leikkaus normaalisti kestää?
Leikkaustapa ja nukutusmuoto vaikuttavat leikkauksen kestoon. Leikkaava lääkäri tai hoitaja kertovat leikkausta edeltävällä käynnillä tai kotiin lähetettävässä kirjeessä tarkemmin toimenpiteen keston.
Leikkauksen kestoon huomioidaan valmisteluaika sekä herättelyaika leikkaussalissa. Varsinainen leikkauksen kesto on lyhempi.
Kuinka kauan pitää olla sairaalassa leikkauksen jälkeen?
Sairaalassaoloaika määräytyy leikkauksen mukaan. Leikkausta suunniteltaessa lääkäri kertoo karkean arvion sairaalassaoloajasta leikkauksen jälkeen. Pääset kotiin heti, kun vointisi sen sallii ja kotiutuminen on turvallista.
Kuka saa olla hakija?
Hakija saa olla aikuinen henkilö, joka tarvittaessa pystyy auttamaan esimerkiksi soittamalla apua.
Milloin saan syödä leikkauksen jälkeen?
Nykytutkimukset tukevat hyvän ravitsemuksen merkitystä hoidossa ja varhainen ruokailu edistää potilaan toipumista. Useimpien leikkausten jälkeen juominen ja syöminen on sallittu heti kun potilas on hyvin hereillä tai leikkausta varten laitettu selkäpuudutus on poistunut, potilas pystyy nielemään eikä merkittävää pahoinvointia ole.
Esimerkiksi suolileikatun potilaan hoidossa suositellaan, että potilas syö ja lähtee liikkeelle mahdollisimman pian leikkauksen jälkeen. Ruokavalion on hyvä olla monipuolista ja kuitupitoista. Syö rauhallisesti hotkimatta ja ennen kaikkea pureskele hyvin.
Milloin voin käydä uimassa ja saunassa leikkauksen jälkeen?
Uimaan ja saunaan voi yleensä mennä, kun ompeleet on poistettu ja haava on umpeutunut. Haavan tulee olla siisti ja kuiva.
Mitä tehdä, jos haavasta tulee ulos langanpätkiä?
Sulavien ompelulankojen päitä nousee toisinaan esiin haava-alueelta kuukausienkin jälkeen leikkauksesta. Jos ne lähtevät helposti vetämällä ulos, voi ne poistaa puhtain käsin ja/ tai apuvälinein. Ongelmatilanteessa ota yhteys terveyskeskukseen.
Saako haavaa rasvata?
Haavan pintaa on yleisesti ottaen hyvä rasvata. Ihoa voi rasvata, kun haava on umpeutunut eikä enää vuoda verta tai eritä kudosnestettä eikä suojasidoksia enää tarvita. Ennen ompeleiden tai hakasten poistoa ei saa rasvata ihoa.
Saako leikkaussalissa ottaa kuvia tai videoita?
Julkiset tilat:
Julkisissa tiloissa, kuten aulat ja kahvilat, kuvaaminen on sallittua.
Hoitotilat:
Hoitotilat, kuten vastaanotto-, toimenpide- ja potilashuoneet, kuvaamista voidaan rajoittaa.
Hoitohenkilökunnan kuvaaminen:
Hoitohenkilökunnalta tulee pyytää lupa kuvaamiseen ja videoimiseen. Jos kuvaaminen tai videoiminen häiritsee, hidastaa tai sen uskotaan voivan aiheuttaa vaaratilanteita, on henkilökunnalla oikeus kieltää asia.
Henkilökunnalla on myös oikeus kieltäytyä kuvattavaksi tulemisesta.
Toisten potilaiden kuvaaminen:
Toisten potilaiden kuvaaminen ilman heidän lupaansa on aina kiellettyä kaikissa tiloissa.
Itsensä kuvaaminen:
Itseäsi voit kuvata. Muista kuitenkin puhelinetiketti ja muut potilaat.
Saanko ottaa vauvan mukaan sairaalaan?
Vauvalle on hyvä hankkia hoitaja kotiin. Sairaalan tilat ja hoitohenkilökunta eivät normaalisti ole mitoitettu hoitamaan, kuin leikkaukseen tulevaa potilasta. Asiasta voi yrittää neuvotella hoitavan paikan kanssa.
Taksin käyttö leikkauksen jälkeen, kuka maksaa taksin?
Terveydenhuollon yksiköt tilaavat taksia tarvitsevien potilaiden kotiutusmatkat tilausvälityskeskuksesta. Potilas saa todistuksen matkakorvausta varten, jos hänen sairautensa tai sen hetkinen terveydentilansa edellyttävät taksin käyttöä.
Potilas maksaa tilausvälityskeskuksesta tilatuista matkoista vain sairausvakuutuslain mukaisen omavastuuosuuden.
Voinko siirtää tai perua leikkausajan?
Leikkauspotilas kuuluu terveydenhuoltolaissa määrättyyn hoitotakuun piiriin. Jos tutkimuksissa on todettu, että potilas tarvitsee sairaalahoitoa, tulee hoito aloittaa viimeistään kuuden kuukauden sisällä.
Potilas voi siirtää tai perua aikaa sairauden tai muun hyväksyttävän syyn takia 1-2 kertaa. Jos leikkausta siirretään muun syyn takia, potilas poistuu samalla hoitotakuun piiristä, eikä leikkausaika toteudu välttämättä puolen vuoden sisällä. Tällöin hoitoon on hakeuduttava uudella lähetteellä. Asiasta kannattaa neuvotella hoitoarvion tehneen yksikön kanssa.
Leikkaukseen tulon peruuttamisen tulee tapahtua viimeistään vuorokautta ennen leikkausta. Muutoin sairaala lähettää sakkomaksun peruuttamattomasta ajasta. Alle 15 vuotiailta sakkomaksua ei peritä.
Avainsanat: leikkausaika, ajan peruutus, ajan siirto, siirto, peruutus, hoitotakuu