Siirry sivun sisältöön

Mistä apua leikkauksesta kotiutumisen jälkeen?

Pohdi etukäteen millaista apua saatat tarvita päivittäisissä askareissa läheisiltäsi tai kotipalveluista. Järjestä kotiutumisen jälkeinen hoito etukäteen.

Leikkauksesta kotiutumista kannattaa suunnitella hyvissä ajoin. Mikäli leikkauksen jälkeen tarvitsee apua kotiaskareissa, siitä kannattaa kertoa läheisille. Neuvo ja kerro läheisille millaista apua tai tukea kaipaat.

Kotisairaanhoito on potilaan kotiin vietyä sairaanhoitoa, jonka tarkoituksena on helpottaa sairaalasta kotiutumista.

Kotisairaanhoito järjestetään ennen potilaan sairaalasta kotiutumista. Potilaan kotiuduttua, kotisairaanhoidon tiimi käy kotona arvioimassa tarvittavan tuen ja avun. Näiden perusteella laaditaan yhdessä potilaan ja kunnan välinen palvelu- ja hoitosuunnitelma.

Kotisairaanhoidollisia toimenpiteitä potilaan luona voivat olla muun muassa haavanhoito, verinäytteiden ottaminen, mittaukset, lääkkeiden jakaminen ja lääkityksen valvominen, sekä asiakkaan voinnin seuraaminen ja kivun helpottaminen.

Leikkauksesta toipuva saattaa tarvita sairaanhoidollisen avun lisäksi kotihoitoa. Kotihoitoon kuuluu kotipalvelu ja kotihoidon eri tukimuodot.

Tukipalveluita ovat: ateriapalvelut, siivous, vaatehuolto, kauppa- ja asiointipalvelut sekä sosiaalista kanssakäymistä edistävät palvelut. Liikkumista edistäviä palveluita puolestaan ovat: kuljetus- ja saattajapalvelu.

Puhelimitse saatu terveysneuvonta on järjestetty kuntakohtaisesti. Lähtökohtaisesti saat puhelimitse palvelua oman terveysasemasi kautta toimistoaikoina, joissakin kunnissa ympäri vuorokauden.

Kiireellisissä ja hätätilanteissa ensisijainen numero on aina hätänumero 112.

Leikkauksesta kuntoutuva voi tarvita apuvälineitä kuten esimerkiksi kyynärsauvat. Apuvälineiden tarpeesta puhutaan potilaan kanssa jo leikkausta suunniteltaessa. Arviointiin voi osallistua myös fysio- tai toimintaterapeutti, jotka opastavat apuvälineen turvallisen käytön potilaan kotiutuessa leikkauksesta.

Apuvälineitä lainaa alueesta riippuen terveyskeskuksen apuvälinelainaamo tai alueellinen apuvälinekeskus.

Selvitä ajoissa ennen leikkausta milloin ja mistä voit hakea tarvittavat apuvälineesi. Leikkaukseen liittyvät ortoosit eli kehoa tukevat tai kehon asentoa korjaavat ulkoiset laitteet ja tuet saat hoitavasta yksiköstä.

Päivitetty 22.10.2021