Gå till sidans innehåll

Apparater och utrustning på intensivvårdsavdelningen

Intensivvården stöds av utrustning som främst är avsedd för intensivvårdsavdelningen.

Förutom respirator och övervakningsmonitor används även annan utrustning inom intensivvården, till exempel:

Inom intensivvården används speciella sängar, med en madrass som ändrar trycket under patienten för att förhindra trycksår. För patienten kan det ibland kännas som att vara på en båt. Sängen kan ställas in i många olika lägen och kan programmeras för att luta åt höger eller vänster under en viss tid åt gången. Madrassens ytmaterial är slätt för att man enkelt ska kunna flytta patienten som ligger i sängen.

En dialysmaskin används för att hjälpa njurarna om patienten får akut njursvikt och njurarna inte orkar fungera ordentligt.

Så här låter en dialysmaskin:

Hos neurologiska patienter övervakas hjärnans elektriska aktivitet (EEG) med hjälp av en skild apparat. Övervakningssensorerna fästs på huvudet med hjälp av härdpasta. Pastan kan finnas kvar i patientens hår långt efter intensivvården tills patienten kan duscha och tvätta sitt hår ordentligt.

Näringstillförseln sker ofta via en näsmagslang när patienten ännu inte kan äta eller dricka. En viss millilitermängd näringslösning ges varje timme med en sondmatningspump, vanligtvis 20–40 milliliter, beroende på patientens energibehov och näringslösningens energiinnehåll.

Så här låter en sondmatningspump:

Uppdaterad 24.11.2023