Mikä on verkkokalvon irtauma?

Verkkokalvon irtaumassa silmän takaosassa sijaitseva verkkokalvo irtaantuu ja valoa aistivat solut menettävät kosketuksensa silmänpohjaan. Tätä myötä näkö voidaan menettää pysyvästi, ellei hoitoon hakeuduta nopeasti.

Verkkokalvo

​Silmän takaosa on kuin pallomainen malja. Sen sisäpinta on "vuorattu" sisäkkäisillä kalvoilla, jotka ovat normaalisti täysin tiiviisti toisiaan vasten. Maljan sisällä on läpinäkyvää hyytelömäistä kudosta nimeltä lasiainen. Maljan kerroksista sisimpänä, lasiaista vasten sijaitsee verkkokalvo. Se aistii valoa ja välittää näköaistimusta edelleen näköhermoon. Jos silmää verrataan kameraan, verkkokalvo on sen filmi.

Miten verkkokalvon irtauma kehittyy?

Kaavakuva: iän myötä lasiaisen hyytelömainen rakenne hajoaa

Kuva 1. Iän myötä lasiaisen hyytelömäinen rakenne hajoaa: säikeet ja neste erottuvat toisistaan. Säikeet leijuvat nesteessä ja näkyvät usein näkökentässä ajelehtivina rihmanpätkinä ja pallukoina. Tämä on sinänsä täysin vaaratonta, jos verkkokalvo on ehjä.


Kaavakuva: verkkokalvon repeämä, josta neste voi virrata reäin kautta verkkokalvon alle. Voi syntyä verkkokalvon irtauma.
 Kuva 2. Jos sen sijaan verkkokalvossa on reikä tai siihen syntyy reikä tai repeämä lasiaisen irtautuessa, neste voi virrata reiän kautta verkkokalvon alle ja kohottaa sen paikaltaan. Useimmat verkkokalvon irtaumat kehittyvät tällä tavalla. 

​Miksi verkkokalvo irtoaa?

Verkkokalvon alle joutunut neste nostaa verkkokalvon paikaltaan. Irtaumaan johtavat reiät tai repeämät kehittyvät useimmin itsestään iän myötä. Niiden riskiä voivat lisätä suuriasteinen likitaittoisuus, eräät verkkokalvon reunaosien rappeumat sekä aikaisemmat silmäsairaudet, tapaturmat tai toimenpiteet.

Monet riskitekijät vaikuttavat kummankin silmän verkkokalvoon. Tästä syystä myös terve silmä tutkitaan. Jos sen verkkokalvolta löytyy uhkaavia muutoksia, niitä voidaan lujittaa ennaltaehkäisevästi laserilla.

Lue lisää:


Edellinen sivuSeuraava sivu


 

Verkkokalvon irtaumaa epäillessä tulee hakeutua kiireellisesti terveydenhuollon ammattilaisen arvioon.

HUS logoTAYS logoOYS logoKYS logoTYKS logo