Ikärappeuman toteaminen

​Silmälääkäri toteaa sairauden potilaan kertoman oirekuvan, näön tutkimisen, mikroskooppitutkimuksen sekä silmänpohjan valokuvausten perusteella.

Näön heikentymisen ja oireiden perusteella tutkimuksiin

Sairaalassa tehtäviin tutkimuksiin tullaan yleensä lähetteellä. Potilas on voinut sairastaa kuivaa silmänpohjan ikärappeumaa pitkään, jolloin näköoireet ovat voineet jäädä jopa huomaamatta. Jos näkö heikkenee äkillisesti, kuiva rappeuma on voinut muuttua kosteaksi. Tällöin olisi tärkeää, että potilas on hakeutunut nopeasti silmätutkimuksiin.

Silmänpohjan ikärappeumaan liittyvissä tutkimuksissa silmät kuvataan valokerroskuvauksella (OCT-kuvaus), jolla saadaan silmänpohjan verkkokalvon eri kerrokset näkyviin.

Lue lisää:

Rappeumamuutokset näkyvät silmänpohjassa

Mikäli potilaalla todetaan ikärappeuman kostea muoto, silmänpohjassa nähdään tällöin muuttunut tarkan näön alue, johon yleensä liittyy verisuonimuutoksia, kudosvaurioita sekä turvotusta.

Kuva: Kostean silmänpohjan ikärappeuman aiheuttama turvotus ja verenpurkaumat silmänpohjakuvassa.

Valmistautuminen tutkimuskäynnille

Tutkimuskäynnillä saatetaan käyttää mustuaista laajentavia tippoja, jolloin autolla ajo on kielletty muutaman tunnin ajan. Usein saattaja on tarpeellinen, mikäli näkö on heikko. Viimeisin silmälasikortti on hyvä olla mukana. Kotona käytettävistä lääkkeistä on hyvä olla lista mukana ainakin ensimmäisen käynnin yhteydessä. Mikäli käytössä on silmälääkkeitä esimerkiksi glaukoomaan, tipat voi laittaa tutkimuspäivänä täysin normaalisti.


silmänpohjan ikärappeuma; ikärappeuma; silmälääkäri; kuiva silmänpohjan ikärappeuma; kostea silmänpohjan ikärappeuma; kuiva ikärappeuma; kostea ikärappeuma

Kyllä

Päivitetty  20.9.2019