Luomireunan tulehdus

Luomireunan tulehduksessa silmässä voi olla kutinaa, vetistystä ja luomet voivat punoittaa.  Luomireunan tulehdus altistaa luomen rauhasten tukkeutumiselle, minkä vuoksi sen pitkäjänteinen hoito on tärkeää.

Luomireunan tulehdus oikeassa silmässä Krooninen silmäluomen reunan tulehdus on yleinen vaiva, jonka tärkeimpiä oireita ovat silmäluomien punoitus, kutina ja eritys, silmien kuivuminen ja mahdollisesti vetistys. Oireet ovat yleensä pahimmat aamuisin, ja niiden vaikeusaste vaihtelee. Tulehtuneessa luomireunassa kasvaa helposti bakteereita ja hiivoja, jotka ylläpitävät tulehdusta ja ärsyttävät silmää. Luomireunan rauhasen tukkeutuessa ja tulehtuessa voi syntyä kipeitä, punoittavia patteja eli näärännäppyjä ja luomirakkuloita. Krooniseen silmäluomen reunan tulehdukseen voi liittyä muitakin iho-ongelmia, kuten atopiaa, aknea tai ruusufinni.

Silmäluomien reunoissa on lukuisia Meibomin rauhasia, jotka avautuvat luomireunaan ripsien sisäpuolelle. Kroonisessa luomireunan tulehduksessa nämä rauhaset tukkeutuvat, jolloin kyynelnesteeseen ei erity riittävästi rasvaa ja kyynelnesteen haihtuminen lisääntyy. Krooniseen luomireunan tulehdukseen liittyvä Meibomin rauhasten vajaatoiminta on yleisin kuivasilmäisyysoireiden syy. Kroonisen luomireunan tulehduksen pitkäjänteinen hoito on tärkeää, sillä pahimmillaan tulehdus voi johtaa jopa pysyviin muutoksiin luomireunoissa ja silmien pinnoissa. Useimmilla vaiva on onneksi lievä eikä aiheuta pysyviä haittoja.

silmäluomet; luomiturvotus; tulehdus; silmäluomien hoito; luomireunan hoito

Kyllä

Päivitetty  31.1.2023