Milloin silmälääkäriin karsastuksen vuoksi?

Karsastus voi vaatia joskus silmälääkärin tutkimuksia. Kiireellisyys riippuu oireista ja niiden alkamisen äkillisyydestä.

Lapsi silmälääkäriin

Suomessa on tehokas ja toimiva neuvolajärjestelmä, joka ohjaa karsastavan lapsen tarvittaessa silmälääkärin tutkimuksiin. Mikäli lapsella epäillään karsastusta, silmälääkärin tutkimus on ainakin kertaalleen aina aiheellinen. Poikkeava pään asento voi johtua karsastuksesta.

Lapsella todettua karsastusta tulee seurata tiiviisti, sillä lapsilla karsastukseen voi liittyä amblyopiaa eli toiminnallista heikkonäköisyyttä.

Äkillisesti alkanut karsastus ja kaksoiskuvat tai silmän sulkeminen lapsella vaativat pikaista silmälääkärin tai lastenneurologin tai molempien arviota.

Lue lisää:

Aikuinen silmälääkäriin

Aikuisilla karsastuksen tutkiminen ja hoito on tarpeen, mikäli siitä aiheutuu haittaa. Karsastus voi aiheuttaa seuraavia oireita:

  • silmien rasittuminen
  • päänsärky
  • kaksoiskuvat
  • rivien hyppely lukiessa tai
  • pään kallistumistaipumus.

Myös sosiaalisesti häiritsevä karsastus on useimmiten mahdollista hoitaa.

Äkillisesti alkanut karsastus ja kaksoiskuvat aikuisella edellyttävät kiireellisiä tutkimuksia silmälääkärillä.

Muualla Terveyskylässä

Katso Päivystystalosta, missä sijaitsee lähin päivystys tai terveydenhuollon ammattilainen.

kaksoiskuvat; aikuinen (19-44 vuotta); hoito; karsastus; silmien rasittuminen; karsastuksen oireet; karsastuksen hoito; oireet; silmälääkäri; päänsärky; neuvola; pään kallistustaipumus; rivien hyppely lukiessa; äkillinen; lapsi

Kyllä

Päivitetty  20.9.2019