Usein kysytyt kysymykset kaihista

Lue vastaukset yleisimpiin kysymyksiin, mitä kysytään erityisesti kaihileikkaukseen liittyen.

Valkoinen kysymysmerkki sinisellä taivaalla.

Ovatko roskantunne ja kaiherrus normaaleja oireita kaihileikkauksen jälkeen?

Kaihileikkauksen jälkeen on hyvin tavallista, että silmässä on roskan tunnetta ja kaiherrusta. Oire on vaaraton, ja yleensä pahimmillaan heti leikkauksen jälkeen, mutta voi jatkua jopa muutaman viikon ajan leikkauksen jälkeen.

Oire johtuu leikkauksen yhteydessä silmän pintaan tehdystä pienestä haavasta, joka sulkeutuu itsekseen. Lisäksi silmän pinta kuivuu jonkin verran leikkauksen yhteydessä.

Oire asettuu yleensä itsekseen ajan myötä. Oiretta voi lievittää säilöntäaineettomilla kosteuttavilla silmätipoilla, -geeleillä ja -voiteilla. Kostutusvalmisteita saa apteekista ilman reseptiä, ja näitä kannattaa käyttää oireenmukaisesti silmään laitettuna 1–4 tunnin välein. Kostutusvalmisteita ei voi käyttää liian runsaasti, eikä niiden käyttö heikennä leikkauksen lopputulosta.

Ovatko näkökentässä leijailevat hiutaleet ja pisteet vaarattomia leikkauksen jälkeen?

Näkökentässä leijailevat vaaleat tai harmahtavat pisteet ja hiutaleet ovat vaarattomia. Ne johtuvat silmän sisällä olevasta lasiaisesta. Nämä lasiaissamentumat näkyvät yleensä selkeimmin kirkkaassa valaistuksessa ja vaaleaa taustaa vasten. Lasiaissamentumat näkyvät yleensä paremmin, kun näköä haittaava kaihi on leikattu pois.

Mikäli silmässä on samanaikaisesti valonvälkähtelyä, näkökentässä näkyy mustia hiutaleita tai näkökentässä on alue, johon ei lainkaan näe, tulee saman päivän aikana olla yhteydessä hoitaneeseen silmäyksikköön.

Näen kaihileikkauksen jälkeen näkökentässä rengasmaisia valokaaria. Ovatko ne vaarattomia?

Leikkauksen yhteydessä silmän sisään on laitettu keinomykiö, jonka reunaosa taittaa valoa eri tavalla kuin keskiosa. Etenkin hämärässä valaistuksessa tämä voi aiheuttaa valojen ympärillä näkyviä valokaaria. Oire on vaaraton.

Mikäli silmässä on samanaikaisesti voimakasta kipua, näön heikkenemistä tai yleistä pahoinvointia, tulee olla yhteydessä hoitaneeseen silmäyksikköön.

Mitkä oireet vaativat välitöntä yhteydenottoa hoitaneeseen silmäyksikköön kaihileikkauksen jälkeen?

Mikäli leikatussa silmässä on voimakasta kipua, näkö sumenee tai näkökentästä häviää kokonaan jokin alue, tulee olla välittömästi yhteydessä hoitaneeseen silmäyksikköön.

Mikäli leikatussa silmässä on valonvälkettä tai mustia pisteitä tai hiutaleita näkökentässä, tulee olla yhteydessä hoitaneeseen silmäyksikköön vuorokauden sisään oireen alusta.

Tavallisia ja vaarattomia silmä- ja näköoireita ovat leikkauksen jälkeinen roskantunne ja kaiherrus, joihin auttavat kosteuttavat silmätipat, -geelit ja -voiteet.

Välittömästi leikkauksen jälkeen mustuainen voi olla laaja, näkö voi olla hämärä ja vaihteleva, silmän pinnassa saattaa olla mustelmaa ja silmästä saattaa tulla muutama tippa verensekaista kyynelnestettä. Myös nämä oireet ovat vaarattomia.

Onko kaihileikkaus mennyt pieleen, kun näen ilman silmälaseja vain kauas tai vain lähietäisyydelle?

Tavanomaisessa kaihileikkauksessa silmän sisään laitetaan yksitehoinen tekomykiö, jolla potilas näkee leikkauksen jälkeen ilman silmälasia yleensä joko kauas tai lähelle. Muille etäisyyksille katsomiseen potilas tarvitsee silmälasit.

Ennen leikkausta käytössä olleilla laseilla ei useimmiten näe kunnolla, vaan lasivahvuudet tulee vaihtaa uusiin leikkauksen jälkeen. Uuden silmälasivahvuuden määrittämistä suositellaan aikaisintaan kuukauden kuluttua leikkauksesta.

Lue lisää:

Milloin voin hankkia uudet silmälasit kaihileikkauksen jälkeen?

Kaihileikkauksen jälkeen silmän näkö ja taittovoimakkuus saattavat vaihdella. Uuden silmälasivahvuuden määrittämistä suositellaan aikaisintaan kuukauden kuluttua leikkauksesta.

Lue lisää:

Milloin saan ajaa autoa kaihileikkauksen jälkeen?

Kun silmän näköä ja taittovoimakkuutta muutetaan leikkauksella, uuteen näkötilanteeseen tottuminen vie jonkin verran aikaa. Ajokieltoaika määritetään yksilöllisesti, mutta lähtökohtaisesti autolla saa ajaa vasta, kun silmä on toipunut leikkauksesta, näkö on parantunut ajokorttikriteereitä vastaavalle tasolle ja mahdolliset ajossa tarvittavat silmälasit on saatu käyttöön.

Lue lisää:

Milloin voin matkustaa lentokoneella kaihileikkauksen jälkeen?

Toipilasaikana ei suositella matkustamista. Lentokoneella saa lentää, kun silmä on kokonaan toipunut leikkauksesta, mikä vie yleensä noin kuukauden verran aikaa.

Saako kaihileikkaukseen tulla antibioottikuurin aikana? Entä flunssan, nuhan, yskän tai virtsatieinfektion aikana?

Leikkaukseen ei saa tulla sairaana. Kaikki infektiot ovat este kiireettömän leikkauksen suorittamiselle. Erityisesti yskän, nuhan ja ylähengitystieinfektioiden aikana leikkaukseen liittyvä tulehdusriski on kasvanut. Mikäli sairastuu ennen leikkausta, on oltava yhteydessä hoitavaan silmäyksikköön.

​​

Edellinen​ sivu