Silmäluomi on turvonnut

Pienen lapsen silmäluomi turpoaa ärsytyksen seurauksena herkemmin ja voimakkaammin kuin aikuisen.  Luomen turvotuksen syy tulisi aina selvittää.

​​​Taustalla voi olla monia syitä

Turpoaminen voi liittyä allergiseen reaktioon, silmätulehdukseen, hyönteisen pistoon, roskaan silmässä tai talirauhasen tukkeumaan​.

Lapsilla luomien alueella voi esiintyä myös niin sanottu dermoidikysta, hyvänlaatuinen verisuoniluomi eli hemangiooma tai harvinaisia muita kasvaimia. Luomen turvotuksen syy tulisi aina selvittää.

Hoito

Punoittava ja kuumottava turvotus viittaa bakteeriperäiseen tulehdukseen erityisesti, jos siihen liittyy kuumetta ja hengitystieinfektion oireita kuten yskää ja nuhaa.

Kuume, vaikeus liikuttaa silmää ja silmän työntyminen ulospäin edellyttävät kiireellistä hoitoarviota. Kyseessä voi olla bakteerin aiheuttama silmäkuopan alueen tulehdus, joka vaatii välitöntä sairaalahoitoa.

Silmäluomen talirauhasen tulehduksen aiheuttama näärännäppy eli hordeolum vaatii yleensä silmään laitettavaa antibioottitippaa tai -voidetta. Talirauhasen pitkittynyt tukkeuma, luomirakkula eli chalazion, rauhoittuu usein itsestään, ja tätä voi edistää hieronnalla ja lämpimällä hauteella. Pitkittynyt ja kookas luomirakkula voi vaatia kirurgisen avauksen, joka lapsella tehdään nukutuksessa.

Päivitetty  20.9.2019 13.07

t; silmä