Synnynnäinen kyynelkanavan tukos

Kyynelkanavan tukokselle on ominaista jatkuva vetistys sisällä ja ulkona sekä runsas rähmiminen, mutta ei silmän punoitus. Valtaosalla vauvoista kyynelkanava avautuu itsestään.

​​​​​ Silmän vetistys voi liittyä synnynnäiseen kyynelkanavan tukokseen.

Vauvoilla kyynelkanavien lopullinen avautuminen tapahtuu yksilöllisen aikataulun mukaan, yleensä vuoden ikään mennessä. Ennen kanavan avautumista kyynelnesteen kulkeutuminen pois silmästä on estynyt, silmä vetistää ja kyyneleet valuvat poskelle.

Silmässä viipyvä kyynelneste muuttuu tulehtuessaan paksuksi ja ripsiin takertuvaksi rähmäksi. Vetistys ja rähmiminen loppuvat vasta kanavan avauduttua. Kyynelkanavan tukokselle on ominaista jatkuva vetistys sisällä ja ulkona sekä runsas rähmiminen, mutta ei silmän punoitus. Luomien iho voi ärtyä jatkuvasta kosteudesta.

Miten kyyneleet muodostuvat?

Kyyneleet syntyvät kyynelrauhasissa (1). Kyynelneste poistuu kyynelpisteiden kautta kyyneltiehyeisiin (2) ja kyynelpussiin (3).Voit klikata kuvan suuremmaksi.

​Kyyneleet syntyvät silmäkuopassa olevissa kyynelrauhasissa (1). Niistä kyynelneste leviää suojaamaan silmän näkyviä osia. Kyynelneste poistuu kyynel​pisteiden kautta kyyneltiehyeisiin (2) ja sieltä edelleen kyynelpussiin (3) ja kulkeutuu sieltä nenäkäytäviin.

Kyynelnesteen tehtävä

Kyynelrauhasissa muodostuvan kyynelnesteen te​​htävä on pitää silmän pinta kosteana ja liukkaana. Silmän pinnasta kyynelneste poistuu nenännurkasta kyynelkanavia pitkin nenään.

Silmien puhdistus ja kyynelteiden painelu

Ennen kanavan avautumista kyyneltietukoksen oireita hoidetaan silmää puhdistamalla ja antibioottisilmätipoilla, jotka rauhoittavat voimakasta rähmimistä väliaikaisesti. Kyynelpussin tyhjentäminen rähmästä painelemalla vähentää kyynelpussin tulehtumisen riskiä ja voi edesauttaa kanavan aukeamista.

Rähmiminen ei tulehduta silmää tai vaaranna näönkehitystä eikä tartuta päiväkodissa toisia lapsia.​

Silmien puhdistus ja kyynelteiden paineluohje

  1. Kostuta vanulappu vesijohtovedellä.
  2. Pyyhkäise silmä ulkonurkasta sisänurkkaan.
  3. Toista tarvittaessa puhtaalla lapulla.
Kyynelpussi sijaitsee silmäkulman seudussa, nenän tyvessä (3).

Kuva: Kyynelpussi sijaitsee silmäkulman seudussa, nenän tyvessä (3). Voit klikata kuvan suuremmaksi.​

  • Kyynelpussin painelu aloitetaan alhaalta ylöspäin ja jatketaan, kunnes eritys lakkaa (puhdista tarvittaessa).
  • Tämän jälkeen paineluhieronta ylhäältä alaspäin muutamia kertoja.
  • Katso lisää: Vauvan silmien puhdistus -video (Naistalo)

Kyynelkanavan avaus sairaalassa

Valtaosalla vauvoista kyynelkanava avautuu itsestään, mutta ellei näin tapahdu 8 kuukauden ikään mennessä, neuvolasta tehdään lähete sairaalaan kyynelkanavan avaamiseen eli kyyneltiesondeeraukseen. Kyynelkanavan avaus tehdään nukutuksessa.

Sopiva ikä kyynelkanavan​ avaamiseen on 10-14 kuukautta. Tätä aiemmin toimenpidettä ei suositella tehtäväksi, sillä kyyneltietukoksella on taipumus avautua itsestään ja alle puolen vuoden ikäisen vauvan nukuttamiseen liittyy enemmän riskejä. Toisaalta tukoksen pitkittyminen yli 2 vuoden ikään voi muuttaa kyyneltien rakenteita siten, että sen avaaminen on vaikeampaa.

Mitä kyyneltiesondeerauksessa tapahtuu?

Kyyneltiesondeerauksessa kyynelkanava avataan tylppäkärkisellä huuhteluneulalla. Väriainetta ruiskuttamalla voidaan tarkistaa nesteen esteetön kulku kanavan läpi. Toimenpiteen jälkeen käytetään antibioottisilmätippoja 3–5 päivän ajan. Kanavan avautuminen vähentää oireita nopeasti.

Pienellä osalla tukos ei aukea tai kanava umpeutuu uudelleen arpeutumisen seurauksena. Tällöin voidaan tehdä sondeeraus uudestaan tai laittaa kyyneltiehytputki 1–2 kuukauden ajaksi kyynelkanavaan. Kyyneltiehytputki auttaa pitämään kyynelkanavan auki.​