Näärännäppy ja luomirakkula

Näärännäppyjä (hordeolum) ja luomirakkuloita (chalazion) esiintyy silmäluomilla tavallisimmin yksittäisinä ja kaikenikäisillä. Ne paranevat ja häviävät usein itsestään, ilman antibioottitippoja.

Näärännäppy (hordeolum) lapsen silmäluomella​​​Kuva: Näärännäppy (hordeolum) silmäluomella.

Oireet​

Näärännäppy

Luomen talirauhasen tukkeuman ja paikallisen tulehduksen seurauksena voi kehittyä näärännäppy, joka alkuvaiheessa aiheuttaa luomen painoarkuutta ja kipua tai voi näkyä luomireunassa punoittavana pi​enenä kivuliaana pattina.

Luomirakkula

Kapseloituessaan talirauhasen tukkeumasta kehittyy luomirakkula. Tulehtunut luomirakkula voi puhjeta ihon läpi tai muodostaa luomen sisäpinnalle pehmeän, punertavan limakalvohetulan. Luomirakkula voi ilmaantua myös ilman tulehdusvaihetta ja olla kokonaan oireeton.

Hoito

Itsehoito

Lämpöisellä hautomisella ja luomen reunan puhdistamisella voi itse nopeuttaa luomirakkulan parantumista. 

Katso lisää:

Hoito terveydenhuollossa  

Mikäli silmäluomien patit eivät parane itsehoidon avulla, voi ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Näärännäpyn hoitona on yleensä antibioottivoide.

Mikäli luomirakkulat eivät häviä kuukausienkaan jälkeen (ja ne ovat kookkaita), ne voidaan tyhjentää kirurgisesti. Lapsilla toimenpide tehdään aina nukutuksessa.

Vauvaikäisillä esiintyy tautimuotoa, jossa tulehtuneita rauhasia on useita yhtä aikaa molemmissa silmissä ja tällöin tilanne vaatii yleensä sekä antibiootin että kirurgisen hoidon.​