Näöntarkkuuden häiriöt raskausaikana

Raskausaikana tavalliset, hormonaalisista syistä johtuvat tilapäiset sarveiskalvon muutokset vaikuttavat silmän taittovoimaan.

​Raskaudelle tyypillinen nesteen kerääntyminen kudoksiin voi näkyä turvotuksena silmissä. Sarveiskalvoon kerääntynyt neste saa sarveiskalvon osittain paksuuntumaan. Turvotuksen myötä myös sarveiskalvon tuntoherkkyys voi alentua raskauden aikana. Sarveiskalvon muutokset vaikuttavat silmän taittovoimaan, mikä voi aiheuttaa näköhäiriöitä ja muutoksia näöntarkkuudessa. Tyypillisiä muutoksia ovat kaukonäön häiriöt sekä vaikeus tarkentaa katse lähietäisyydelle. Myös silmien yhteisnäkeminen voi vaikeutua.

Turvotuksen aiheuttamat häiriöt eivät ole pysyviä, vaan johtuvat hormonaalisista muutoksista ja normalisoituvat raskauden jälkeen. Hormonaaliset muutokset on hyvä huomioida uusien silmälasien hankinnassa. Muutoksista kannattaa keskustella optikon tai silmälääkärin kanssa näöntutkimuksen yhteydessä.

Raskaus ei vaikuta ennen raskautta tehdyn kirurgisen voimakkaan likitaitteisuuden LASIK-taittovirheleikkauksen tulokseen.

Voimakas likitaitteisuus ei ole este alatiesynnytykselle.

näköhäiriöt; raskausmyrkytys; pre-eklampsia; raskaus; näöntarkkuus

Kyllä

Päivitetty