Lapsen silmäkuopan murtuma

Pään alueen iskuvammaan voi liittyä silmäkuopan murtuma. Mikäli silmän alueen vammaan liittyy silmäluomien mustelman ja turvotuksen lisäksi kipua, kahtena näkemistä tai voimakasta pahoinvointia, murtumaa tulee epäillä.

​​​​ Lapsi pitelee kylmäpussia silmän päällä silmätapaturman jälkeen.

​Aivotärähdystä muistuttavat oireet

Lapsella luurakenteet ovat joustavia ja taipuisia. Tämän vuoksi erityisesti lapsella voi esiintyä pään alueen iskuvammojen yhteydessä silmäkuopan murtuma, jossa elastinen luukappale palautuu paikoilleen, mutta silmäkuopan pehmytkudosta, kuten lihasta, jää kiinni murtumarakoon.

Silmänliikuttajalihaksen jääminen murtumarakoon voi laukaista refleksinä aivotärähdystä muistuttavia oireita. Murtuma edellyttää kiireellistä leikkaushoitoa erityisesti, jos lihas on puristuksissa​. Hoidon tarve arvioidaan silmänliike- ja kuvantamistutkimusten perusteella.   

​​​​ Milloin yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen?​

Murtumaa tulee epäillä, jos silmän alueen vammaan liittyy silmäluomien mustelman ja turvotuksen lisäksi:

  • silmänliikkeiden kivuliaisuutta ja kahtena näkemistä tai
  • voimakasta pahoinvointia ja oksentelua.

Muualla Terveyskylässä

Katso Päivysty​s​talosta​, missä sijaitsee lähin päivystys tai terveydenhuollon ammattilainen. Lastentalosta​ voit lukea lisää lapsen aivotärähdyksestä​.


Päivitetty  8.1.2019 12.46

silmä; iskuvamma; pahoinvointisuus; kahtena näkeminen; mustelma; murtuma; lapsi; murtumat; aivotärähdys; kaksoiskuvat; silmäkipu; silmäkuopan murtuma
HUS logoTAYS logoOYS logoKYS logoTYKS logo