Pallo osui silmään

​Mikäli pallo, muu tylppä esine tai vaikkapa kaverin kyynärpää osuu silmään, saattaa silmään tulla ruhjevamma. Jos silmä on tapahtuneen jälkeen täysin oireeton, seuranta kotona riittää.

​​​​​

Ensiapu

Paina kevyesti viileällä, esimerkiksi kylmäpakkauksella 20 minuuttia. Se lievittää kipua ja vähentää turvotusta ja luomille tulevaa mustelmaa.   

​​​​ Milloin yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen?​

  • Silmässä näkyy verta (esimerkiksi punertava vaakapinta silmän etuosassa, kirkkaan sarveiskalvon takana).
  • Näkö sumenee.
  • Silmässä on valonarkuutta, kaksoiskuvia, valonvälähdyksiä tai kipua.
  • Mustuaiset (pupillit) ovat erikokoiset.
  • Ensisijainen hoitopaikka on terveysasema. Illalla tapahtuneen tapaturman ehtii usein hoitaa seuraavana aamuna.
  • Jos silmässä on kovaa kipua, hakeudu hoitoon nopeasti, myös ilta- tai yöaikaan.

​Hoito

Usein hoitona ovat silmää rauhoittavat silmätipat, joskus usean viikon ajan. Vakavammissa tapaturmissa​ liikkumista täytyy välttää noin kuukauden ajan. Tylppä isku saattaa aiheuttaa sidekalvon alaisen verenvuodon (sugillaation), joka rauhoittuu ja häviää vähitellen.

Lue lisää:

Silmän sisäosan vammat​

Silmäruhjeeseen saattaa joskus liittyä silmän sisä​osan vamma, joka voi olla lasiaisverenvuoto, verkkokalvon repeämä​,​verkkokalvon irtauma​, tarkan näön alueen reikä​ tai suonikalvon repeämä. Suonikalvon repeämä ei välttämättä vaadi hoitoa, mutta osuessaan lähelle verkkokalvon tarkan näön aluetta, se voi pysyvästi huonontaa näköä.

Lue lisää:


silmäkipu; kaksoiskuvat; itsehoito; verta silmässä; näkö sumenee; ensiapu; ruhjevamma; kyynärpää; sugillaatio; pallo; pallo osui silmään; silmä; sumea näkö; valonarkuus; silmävamma

Kyllä

Päivitetty  20.9.2019