Pallo osui silmään

​Mikäli pallo, muu tylppä esine tai vaikkapa kaverin kyynärpää osuu silmään, saattaa silmään tulla ruhjevamma. Jos silmä on tapahtuneen jälkeen täysin oireeton, seuranta kotona riittää.

Ensiapu

Paina kevyesti viileällä, esimerkiksi kylmäpakkauksella 20 minuuttia. Se lievittää kipua ja vähentää turvotusta ja luomille tulevaa mustelmaa.

Milloin yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen?

  • Silmässä näkyy verta (esimerkiksi punertava vaakapinta silmän etuosassa, kirkkaan sarveiskalvon takana).
  • Näkö sumenee.
  • Silmässä on valonarkuutta, kaksoiskuvia, valonvälähdyksiä tai kipua.
  • Mustuaiset (pupillit) ovat erikokoiset.
  • Ensisijainen hoitopaikka on terveysasema. Illalla tapahtuneen tapaturman ehtii usein hoitaa seuraavana aamuna.
  • Jos silmässä on kovaa kipua, hakeudu hoitoon nopeasti, myös ilta- tai yöaikaan.

Hoito

Usein hoitona ovat silmää rauhoittavat silmätipat, joskus usean viikon ajan. Vakavammissa tapaturmissa liikkumista täytyy välttää noin kuukauden ajan. Tylppä isku saattaa aiheuttaa sidekalvon alaisen verenvuodon (sugillaation), joka rauhoittuu ja häviää vähitellen.

Lue lisää:

Silmän sisäosan vammat

Silmäruhjeeseen saattaa joskus liittyä silmän sisäosan vamma, joka voi olla lasiaisverenvuoto, verkkokalvon repeämä,verkkokalvon irtauma, tarkan näön alueen reikä tai suonikalvon repeämä. Suonikalvon repeämä ei välttämättä vaadi hoitoa, mutta osuessaan lähelle verkkokalvon tarkan näön aluetta, se voi pysyvästi huonontaa näköä.

Lue lisää:

silmäkipu; kaksoiskuvat; itsehoito; verta silmässä; näkö sumenee; ensiapu; ruhjevamma; kyynärpää; sugillaatio; pallo; pallo osui silmään; silmä; sumea näkö; valonarkuus; silmävamma

Kyllä

Päivitetty  20.9.2019