Lumisokeus, hitsarin silmä

Voimakas auringonvalo tai hitsauksen tai solariumlaitteen valo voi aiheuttaa ohimeneviä silmäoireita, kuten silmän vetistystä, punoitusta, valonarkuutta ja kipua. Aurinkolasien tai suojalasien käyttö estää oireita aiheuttavan säteilyn.

Altistuminen säteilylle

Altistuminen voimakkaalle auringonvalolle esimerkiksi keväthangella tai hitsauksen tai solariumlaitteen valolle ilman asianmukaisia suojalaseja saattaa aiheuttaa silmän vetistystä, punoitusta, valonarkuutta ja kipua.

Syynä on ultraviolettisäteily, joka vaurioittaa silmän etuosan sarveiskalvoa. Korkeassa ilmanalassa kuten vuoristossa vaurio tulee herkemmin.

Oireilu alkaa usein muutamia tunteja (2—6 tuntia) altistuksen jälkeen. Oireilu helpottaa muutamien päivien aikana silmän pinnan korjaannuttua eikä jätä pysyviä vaurioita silmään.

Ultraviolettivaloa suodattavien aurinkolasien käyttö on tärkeää edellä mainituissa tilanteissa. Oikein kirkkaalla lumihangella ja vuoristossa kannattaa valita aurinkolasit, jotka suojaavat myös sivusta tulevalta säteilyltä.

Itsehoito

Ensiavuksi voimakkaan valon aiheuttamaan altistumiseen sopii:

  • silmien pitäminen kiinni
  • kostuttavat silmätipat useasti, jopa kerran tunnissa
  • särkylääke.

Milloin yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen?

Jos silmien pitäminen kiinni, kostuttavat silmätipat ja särkylääke eivät auta riittävästi.

Tarvittaessa hoidoksi lääkäri voi määrätä antibioottia sisältävän silmävoiteen.

silmäkipu; silmä vetistyy; silmän vetistys; silmän punoitus; UV; ultravioletti; auringonvalo; säteily; aurinkolasit; punainen silmä; solarium; hitsaaminen; silmä punoittaa; hitsaus; valonarkuus; ultraviolettivalo; suojalasit

Kyllä

Päivitetty  20.9.2019