Lasiaisen irtauma

Lasiaisirtauma on hyvin tavallinen, useimmiten vaaraton ja ohimenevä ilmiö tyypillisesti keski-iän ohittaneilla, mutta myös nuoremmilla henkilöillä.

Mikä on lasiainen?

Lasiainen on silmän sisällä oleva hyytelömäinen rakenne, jonka koostumus iän myötä muuttuu. Nuorella ihmisellä lasiaishyytelö ulottuu tasaisena verkkokalvon pinnasta mykiöön eli linssiin asti.

Miten irtauma tapahtuu?

Kuva: Vanhemmiten lasiainen (1) "juoksettuu", ja sen kiinteämmät ainesosat kutistuvat ja irtoavat verkkokalvon (2) pinnasta. Väliin jäävä tila täyttyy juoksevammasta nesteestä (3).

Oireet

Irrotessaan verkkokalvon pinnasta lasiaishyytelö aiheuttaa vetoa verkkokalvoon, mistä on seurauksena ohimeneviä valonvälähdyksiä eli "salamointia". Näkökenttään yleensä ilmaantuu myös liikkuvia tai heiluvia varjoja tai roskia, joiden läpi kuitenkin näkee. Irtoaminen on kivuton ja voi olla myös oireeton. Oireet helpottavat yleensä vähitellen viikkojen tai muutaman kuukauden kuluessa.Joissakin tapauksissa lasiaisen veto verkkokalvolle voi aiheuttaa verkkokalvon repeämän. Repeämä verkkokalvolla voi johtaa lasiaistilan nesteen tunkeutumisen verkkokalvon alle ja tämä aiheuttaa verkkokalvon irtauman.

Milloin yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen?

  • Viikon sisällä, mikäli sinulle on ilmestynyt näkökenttään uutena oireena tiivistymiä, roskia, samentumia tai langanpätkiä ja/tai salamointia tai valonvälkettä.
  • Parin päivän sisällä, mikäli näkökentässä on nokisadetta eli lukematon määrä tummia pisteitä.
  • Vuorokauden sisällä, mikäli näkökenttään ilmestyy läpinäkymätön verho tai varjo. Illalla näkökenttään ilmantuneen verhon tai varjon kanssa kannattaa ottaa yhteyttä heti seuraavana aamuna.

Lue lisää:

Usein kysytyt kysymykset

Kuinka kauan lasiaisen irtautuminen kestää?

Lasiaisen irtauma alkaa hetkessä, mutta voi toisaalta edetä lopulliseen laajuuteensa vasta joidenkin päivien tai viikkojen kuluessa. Oireet helpottavat yleensä muutamien viikkojen tai kuukausien kuluessa.

Liittyykö lasiaisen irtaumaan erityisrajoituksia, esimerkiksi liikkumisen suhteen?

Vain, jos silmässä on todettu verkkokalvon repeämä. Ongelmattomaan lasiaisen irtaumaan ei liity yleensä rajoituksia, mutta runsaan salamoinnin aikana tulisi välttää voimakasta ponnistelua.

nokisade; lasiainen; lasiaisen irtauma; salamointi

Kyllä

Päivitetty  20.9.2019