Synnytyskivun lääkkeetön hoito

Suurinta osaa lääkkeettömistä kivunlievitysmenetelmistä voi käyttää hyödyksi jo kotona ennen synnytyssairaalaan lähtöä.

​​​​​​​​​​​​​

Kannattaa kokeilla useita eri vaihtoehtoja, jotta löytää itselleen sopivat menetelmät. Moni huomaa esimerkiksi lempimusiikin kuuntelun, laulamisen, muun ääntelyn tai muiden yksinkertaisten omien keinojen tehoavan kipuun, joku toinen saa avun rentoutumisesta ja mielikuvaharjoituksista.

Synnyttäjä itse on paras arvioimaan sit​ä, missä vaiheessa kipu tuntuu niin voimakkaalta, että lääkkeellinen kivunlievitys on tarpeen.

​​​​Haitarin otsikkotaso​​​​​​2​
Hengitys ja äänenkäyttö

On hyvä muistaa hengittää rauhallisesti supistuksen aikana. Usein kipu saa meidät pidättämään hengitystä, joka estää hapenkulun kohdulle ja vauvalle. Rauhallinen, syvä hengittely supistuksen aikana sekä leuan ja olkapäiden rentouttaminen helpottavat kohdun työtä ja siten myös supistustuntemusta.  Rauhallisen hengityksen lisäksi voi käyttää matalaa ääntä supistuksen aikana avaamaan ja rentouttamaan lantion aluetta – tätä kutsutaan myös synnytyslauluksi. Äänen tulisi olla matala, hallittu ja alaspäin suunnattu – ei korkea, kova ja kimeä. Olennaista ei ole se, miltä ääni kuulostaa, vaan se, miltä se tuntuu.

 
 
Hieronta ja Gua Sha

Hieronta ja kosketus nostattavat synnytyksessä tärkeän oksitosiini-hormonin tasoa​. Hierontatekniikoita on monenlaisia, mutta ei tarvitse olla ammattilainen pystyäkseen tuottamaan synnyttäjälle hyvää oloa. Kannattaa testata tukihenkilön kanssa erilaisia hierontatapoja jo etukäteen, jotta löytyy itseä miellyttävä kosketustyyli. Usein esimerkiksi ristiselän painaminen ja manipuloiminen supistuksen aikana auttaa selkään kohdistuvaan paineentuntemukseen ja alavatsasärkyyn. Kätilöt osaavat myös erilaisia hierontatekniikoita,​vyöhyketerapiaa tai akupainantaa. Kannattaa kysyä – kätilöt neuvovat mielellään myös tukihenkilöä hierontatekniikoissa.​

Gua shan tarkoituksena on ”kammata” samansuuntaisin vedoin jännittyneitä ja kipeitä alueita – useimmiten selän ja lantion seutua. Käsittelyä voi jatkaa niin kauan kuin se hyvältä tuntuu.

 
 
Akupainanta, akupunktio ja TENS

Synnytyksen aikana supistustuntemuksia voi helpottaa myös akupunktion ja akupainannan avulla. ​

Usein esimerkiksi ristiselän painaminen ja manipuloiminen supistuksen aikana auttaa selkään kohdistuvaan paineentuntemukseen ja alavatsasärkyyn. Kätilöt osaavat myös erilaisia hierontatekniikoita, vyöhyketerapiaa tai akupainantaa . Kannattaa kysyä – kätilöt neuvovat mielellään myös tukihenkilöä hierontatekniikoissa. 

Akupunktiossa hyvin ohuita neuloja laitetaan tiettyihin kehon pisteisiin. Synnytyskivun hoidossa käytetyt yleisimmät pisteet ovat jaloissa, kämmenissä ja päässä. Akupunktiolla voidaan hoitaa muun muassa jännitystä, stressiä, supistuskipua ja avustaa synnytyksen edistymistä.  

​Useista synnytyssairaaloista löytyy myös TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation)-laite, joka lähettää selälle asetettavien tarralätkien kautta lihaksille pientä sähköstimulaatiota auttaen lantion alueen lihaksia rentoutumaan ja lievittäen kipua.

 
 
Vesi

Vesi on erinomainen kivunlievittäjä. Lämmin vesi rentouttaa ja hellii sekä kehoa että mieltä. Kotona kannattaa viettää aikaa suihkussa tai ammeessa ja viihtyä siellä rauhassa ainakin tunnin verran – ilman muuta pidempäänkin, jos vain lämmintä vettä riittää! Ammeessa lämpimään veteen upottautuminen auttaa kohdun rentoutumisen lisäksi myös lantioon kohdistuvaan painontunteeseen. Veden tulisi olla kuitenkin alle 37 astetta, ettei äidille ja vauvalle tule liian tukala olo. Lämmin vesi myös haihduttaa nestettä, joten on tärkeää juoda paljon.​

 
 
Asennot ja liike​

Liikkuminen ja hengitys ovat luontaisia kivunlievittäjiä supistustuntemusten aikana. Liike kuuluu normaaliin fysiologiseen synnytykseen. Liikkuminen ja pystyasennot auttavat kohtua hapettumaan paremmin ja vauvaa liikkumaan alaspäin lantiossa ja siten edistävät normaaleja tuntemuksia. Kannattaa liikkua rohkeasti tuntemusten mukaan, jotta löytää itselleen parhaan ja helpottavimman asennon: kokeilla voi esimerkiksi kävelyä, kyykkyä, konttausta, roikkumista ja tukihenkilöön tai pöydänreunaan nojailua. On hyvä muistaa myös hengittää rauhallisesti supistuksen a​ikana.

 
 
Aqua-rakkulat

Aqua-rakkulat ovat steriiliä vettä, jota kätilö pistää ohuella neulalla ihon alle sille alueelle, missä kipu kovimpana tuntuu, yleensä selkään. Aqua-rakkuloiden teho perustuu aivoihin kulkeutuvan kipuviestin katkaisuun pistettävien vesirakkuloiden ansiosta. Lyhyen pistokivun jälkeen pistoskohtiin leviää lämmin hyvänolontunne, joka saattaa kestää useamman tunnin ajan vieden pois kiputuntemuksia.

 

Kyllä

Päivitetty  22.10.2019