Hengitys ja äänenkäyttö
On hyvä muistaa hengittää rauhallisesti supistuksen aikana. Usein kipu saa meidät pidättämään hengitystä, joka estää hapenkulun kohdulle ja vauvalle. Rauhallinen, syvä hengittely supistuksen aikana sekä leuan ja olkapäiden rentouttaminen helpottavat kohdun työtä ja siten myös supistustuntemusta. Rauhallisen hengityksen lisäksi voi käyttää matalaa ääntä supistuksen aikana avaamaan ja rentouttamaan lantion aluetta – tätä kutsutaan myös synnytyslauluksi. Äänen tulisi olla matala, hallittu ja alaspäin suunnattu – ei korkea, kova ja kimeä. Olennaista ei ole se, miltä ääni kuulostaa, vaan se, miltä se tuntuu.
play video
|
Video - hengitys ja äänenkäyttö
|
Hieronta ja Gua Sha
Hieronta ja kosketus nostattavat synnytyksessä tärkeän oksitosiini-hormonin tasoa. Hierontatekniikoita on monenlaisia, mutta siinä ei tarvitse olla ammattilainen pystyäkseen tuottamaan synnyttäjälle hyvää oloa. Kannattaa testata tukihenkilön kanssa erilaisia hierontatapoja jo etukäteen, jotta löytyy itseä miellyttävä kosketustyyli. Usein esim. ristiselän painaminen ja manipuloiminen supistuksen aikana auttaa selkään kohdistuvaan paineentuntemukseen ja alavatsasärkyynkin. Kätilöt osaavat myös erilaisia hierontatekniikoita, vyöhyketerapiaa, akupainantaa jne. Kannattaa kysyä – kätilöt neuvovat mielellään myös tukihenkilöä hierontatekniikoissa.
Gua shan tarkoituksena on ”kammata” samansuuntaisin vedoin jännittyneitä ja kipeitä alueita – useimmiten selän ja lantion seutua. Käsittelyä voi jatkaa niin kauan kuin se hyvältä tuntuu.
play video
|
Video - Hieronta ja Gua Sha
|
Synnytyksen aikana supistustuntemuksia voi helpottaa myös akupunktion ja akupainannan avulla.
Usein esim. ristiselän painaminen ja manipuloiminen supistuksen aikana auttaa selkään kohdistuvaan paineentuntemukseen ja alavatsasärkyynkin. Kätilöt osaavat myös erilaisia hierontatekniikoita, vyöhyketerapiaa, akupainantaa jne. Kannattaa kysyä – kätilöt neuvovat mielellään myös tukihenkilöä hierontatekniikoissa.
Akupunktiossa hyvin ohuita neuloja laitetaan tiettyihin kehon pisteisiin. Synnytyskivun hoidossa käytetyt yleisimmät pisteet ovat jaloissa, kämmenissä ja päässä. Akupunktiolla voidaan hoitaa mm. jännitystä, stressiä, supistuskipua ja avustaa synnytyksen edistymistä.
Useista synnytyssairaaloista löytyy myös TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation)-laite, joka lähettää selälle asetettavien tarralätkien kautta lihaksille pientä sähköstimulaatiota auttaen lantion alueen lihaksia rentoutumaan ja lievittäen kipua.
play video
|
Video - Akupainanta, akupunktio ja TENS
|
Vesi on erinomainen kivunlievittäjä. Lämmin vesi rentouttaa ja hellii sekä kehoa että mieltä. Kotona kannattaa viettää aikaa suihkussa tai ammeessa ja viihtyä siellä rauhassa ainakin tunnin verran – ilman muuta pidempäänkin, jos vain lämmintä vettä riittää! Ammeessa lämpimään veteen upottautuminen auttaa kohdun rentoutumisen lisäksi myös lantioon kohdistuvaan painontunteeseen. Veden tulisi olla kuitenkin < 37 astetta, ettei äidille ja vauvalle tule liian tukala olo. Lämmin vesi myös haihduttaa nestettä, joten on tärkeää juoda paljon.
play video
|
Video - Vesi
|
Liikkuminen ja hengitys ovat luontaisia kivunlievittäjiä supistustuntemusten aikana. Liike kuuluu normaaliin fysiologiseen synnytykseen. Liikkuminen ja pystyasennot auttavat kohtua hapettumaan paremmin ja vauvaa liikkumaan alaspäin lantiossa ja siten edistävät normaaleja tuntemuksia. Kannattaa liikkua rohkeasti tuntemusten mukaan, jotta löytää itselleen parhaan ja helpottavimman asennon: kokeilla voi esimerkiksi kävelyä, kyykkyä, konttausta, roikkumista ja tukihenkilöön tai pöydänreunaan nojailua. On hyvä muistaa myös hengittää rauhallisesti supistuksen aikana.
play video
|
Video - Asennot ja liike
|
Aqua-rakkulat ovat steriiliä vettä, jota kätilö pistää ohuella neulalla ihon alle sille alueelle, missä kipu kovimpana tuntuu, yleensä selkään. Aqua-rakkuloiden teho perustuu aivoihin kulkeutuvan kipuviestin katkaisuun pistettävien vesirakkuloiden ansiosta. Lyhyen pistokivun jälkeen pistoskohtiin leviää lämmin hyvänolontunne, joka saattaa kestää useamman tunninkin ajan vieden pois kiputuntemuksia.