GBS eli B-ryhmän streptokokkibakteeri, useimmiten osa ns. normaaliflooraa, löytyy 15–40 %:lla naisista synnytyskanavasta. Bakteerin todennäköisin lähde on synnyttäjän suolisto, missä bakteeria on runsaasti. Suolistosta bakteeri voi levitä virtsa- ja sukuelimiin. GBS bakteerin esiintyminen virtsa- ja sukuelimissä ei yleensä aiheuta oireita. Nykyisin GBS seulotaan kaikilta naisilta useimmiten synnytyksen käynnistyessä tai joillakin paikkakunnilla raskausviikoilla 36.
Rutiininomaisia virtsa- tai emätinnäytteitä GBS:n löytämiseksi ei tule ottaa raskauden aikana. Eikä pelkkä GBS löydös vaadi hoitoa raskauden aikana. Joskus GBS häviää itsestään. Raskauden aikana annettu antibioottihoito ei takaa sitä, että GBS:ää ei ole synnytyskanavassa synnytyksen aikana.
Vaikka oireetonta GBS:n esiintymistä ei hoideta raskauden aikana, tarvitaan synnytyksen aikana estolääkitys, sillä ryhmän B-streptokokki on yksi merkittävimmistä vastasyntyneen infektiosairastavuuden ja -kuolleisuuden aiheuttajista. Puolelle GBS-kantajanaisten synnyttämistä lapsista kehittyy bakteerikolonisaatio, mutta onneksi vain 1–2 % näistä saa varhaisen GBS-infektion. HUS-piirissä vastasyntyneiden GBS-infektion esiintyvyys on 1,2/1000 vastasyntynyttä kohden ja kuolleisuus siihen on noin 4 %. Kaikki vastasyntyneen varhaisen B-streptokokki-infektion ehkäisykeinot perustuvat synnytyksen aikaiseen antibioottiestohoitoon.
GBS-riski on lisääntynyt, jos synnytys tapahtuu ennenaikaisesti (< 37 raskausviikkoa), äidillä on kuumetta synnytyksen aikana (≥38,0 °C) tai lapsiveden menon ja synnytyksen käynnistymisen väli on pitkä (≥18 tuntia). Noin joka neljäs vastasyntyneiden oireisista GBS-infektioista esiintyy ennenaikaisesti syntyneillä lapsilla. Äidin kannalta katsoen GBS-kantajanaisilla on suurentunut riski sairastua synnytyksen aikana tai sen jälkeen vakavaan bakteremiaan (bakteereja kasvaa verenkierrossa) tai kohtu tulehdukseen.
Antibioottiestohoito annetaan synnytyksen aikana kaikille äideille, joilla todetaan GBS. Estohoidolla ei hoideta äitiä, vaan lääkehoidon tarkoituksena on estää vastasyntyneen altistuminen GBS:lle. Äidin infektiohoito määräytyy äidin oireiden mukaisesti.