Hypertrofiskt ärr och keloid

Ibland kan det efter en operation eller annan behandling av en hudförändring uppstå ett hypertrofiskt ärr eller en keloid på huden. Hudtrauman eller vissa hudsjukdomar (till exempel vattkoppor och akne) kan också orsaka besvärliga ärr.

Ett hypertrofiskt ärr (hypertrofi) är ett förstorat ärr som är upphöjt från huden, men som inte sprider sig utanför ärrområdet och inte heller ger symtom. Ett hypertrofiskt ärr lugnar sig vanligtvis av sig självt inom några månader, slutar växa och plattas ut.

En keloid är däremot alltid upphöjd och sträcker sig över de tidigare ärrkanterna. Den gör ofta ont, sticker, kliar eller stramar. Keloiden kan fortsätta att växa i flera år.

Keloider är vanligast på bröstet, axlarna och övre delen av ryggen, samt ibland på halsen eller nacken, på ytterörat, men mer sällan i ansiktet. I princip kan ett hypertrofiskt ärr eller en keloid dock uppstå var som helst på huden.

För att förhindra hypertrofiska ärr och keloider kan du efter att stygnen har tagits bort fortsätta att använda en vanlig och billig sårtejp över ärret i några veckor eller till och med månader. Det yttre stöd som tejpen ger den omgivande vävnaden kan minska risken för ett hypertrofiskt ärr och en keloid.

På apoteken finns även geler, krämer, oljor och plåster som påstås förebygga eller minska ärrbildning. Det finns ingen mer omfattande forskning om deras fördelar, men åtminstone i de ovan nämnda områdena där det finns en risk för hudkeloider rekommenderas användning av åtminstone en hudtejp under en längre tid efter ingreppet. Det finns inga tydliga bevis på att silikonplattor eller tryckterapi fungerar, men de kan minska symtomen.

Om en keloid bildas kan man försöka behandla den med till exempel kortisoninjektioner i ärret. Det finns några andra sätt att behandla keloider, men helt osynlig blir keloiden aldrig. Genom att behandla keloiden strävar man efter att minska eller eliminera symtomen. Om en keloid skärs bort följer nästan alltid en ny keloid på samma ställe. Kirurgisk behandling rekommenderas alltså inte. För mycket besvärliga, svåra och spända keloider kan man i undantagsfall överväga kirurgi i kombination med strålbehandling av ärret.

På grund av risken för keloid rekommenderas att man undviker att avlägsna godartade hudförändringar i dessa riskområden. Till exempel kan ett kirurgiskt avlägsnande av godartade födelsemärken på bröstet eller på övre delen av ryggen ge upphov till en keloid med besvärliga symtom.

Vid alla kirurgiska ingrepp i huden måste man acceptera möjligheten att det kan uppstå synliga eller på annat sätt symtomatiska ärr.

Se bilden kring ämnet. Bilden kan väcka starka känslor.

Hypertrofiskt ärr och keloid

 

Kyllä

Uppdaterad  25.11.2022