Efterkontroll och återgång till arbetet efter en hjärtoperation

Efterkontrollen ordnas på sjukhuset i patientens hemkommun vanligtvis 3–4 månader efter operationen, beroende på vilken slags hjärtoperation som har gjorts.

​Vanligtvis är man sjukskriven tre månader, varefter man kan återgå till arbetet. Om de tidigare arbetsuppgifterna känns för tunga fysiskt eller psykiskt kan man prata med arbetsgivaren om att byta till lättare uppgifter när man återgår till arbetet. Om återhämtningen inte framskrider som förväntat görs i samband med efterkontrollen en bedömning av arbetsförmågan, rehabiliteringsbehovet och behovet av att gå i pension.

Den fortsatta uppföljningen av hjärtat varierar beroende på var man bor och vilken hjärtsjukdom man har. Efter en hjärtoperation är det bra att göra regelbundna läkarkontroller en gång om året till exempel på den egna hälsovårdscentralen. Det är bra om du själv ser till de regelbundna kontrollerna genom att i god tid boka en tid till exempel på hälsovårdscentralen eller hos företagsläkaren.

I samband med efterkontrollen är det bra att klarlägga hur de fortsatta kontrollerna har ordnats i din hemkommun och planera de kommande mottagningsbesöken enligt detta.

 

Kyllä

Uppdaterad  17.7.2020