Gå till sidans innehåll

Vård av operationssåret efter en hjärtoperation

Efter en hjärtoperation har patienten oftast ett sår mitt på bröstbenet. Utöver detta sår kan man också ha ett operationssår på armen eller benet. I allmänhet räcker det som sårvård hemma att duscha såret.

Vid så kallade minimalinvasiva ingrepp kan operationssåret sitta antingen på höger eller vänster sida av kroppen.

Huden runt såret läker på 2–3 veckor. Om man vill ha ett så osynligt ärr som möjligt, är det viktigt att ta väl hand om operationssåret. Patienten får anvisningar om sårvården före utskrivning. På såret på bröstet finns inga synliga suturer, utan de finns i vävnaden under huden och smälter av sig själva. Såret på foten eller handen kan ha stygn eller agraffer som tas bort 2–3 veckor efter operationen.

I början ska man undvika att röra vid såret. Sårets område kan smörjas med ett tunt lager mild bassalva när såret har läkt och det har bildats en sårskorpa. På sommaren är det bra att skydda ärren efter operationssåren väl mot solljus med kläder eller solkräm med en hög skyddsfaktor. Då blir ärret mer diskret. Om det utvecklas tjock ärrvävnad i såret kan det behandlas med silikonkompresser eller ärrgel som kan köpas receptfritt på apoteket.

Uppdaterad 17.7.2020