Siirry sivun sisältöön

Sydänleikkaushaavan hoito

​Sydänleikkauksen jälkeen potilaalla on haava useimmiten keskellä rintalastaa. Sen lisäksi voi olla leikkaushaava käsivarressa ja jalassa. Yleensä haavanhoidoksi kotona riittää suihkutus.

Vähemmän kajoavissa eli mini-invasiivisissa toimenpiteissä leikkaushaava voi olla kyljessä oikealla tai vasemmalla.

Haava-alueen iho paranee 2- 3 viikon kuluessa. Leikkaushaavaa kannattaa hoitaa huolellisesti, jos siitä haluaa mahdollisimman huomaamattoman. Haavanhoito-ohje käydään läpi ennen kotiin lähtöä. Rintahaavassa ei ole näkyviä ompeleita, vaan ne ovat ihon alaisessa kudoksessa ja sulavat pois itsekseen. Jalan tai käden haavassa voi olla ompeleet tai haava-hakaset, jotka poistetaan 2-3 viikon kuluttua leikkauksesta.

Alkuvaiheessa haavan koskettelua tulee välttää. Haava-alueelle voi laittaa ohuelti mietoa perusvoidetta sen jälkeen, kun haava on parantunut ja siinä on rupi. Kesäaikaan leikkaushaavojen arvet kannattaa suojata hyvin auringon valolta vaatetuksella tai aurinkovoiteilla, joissa on reilu suojakerroin. Näin arvesta tulee huomaamattomampi. Jos haavaan kehittyy paksusti arpikudosta, sitä voi hoitaa silikonitaitoksilla tai arven hoitoon tarkoitetuilla geeleillä, joita voi ostaa apteekista ilman reseptiä.

Päivitetty 17.7.2020