Sepelvaltimotaudin oireet

Sepelvaltimotaudin tavallisin oire on rasituksessa ilmaantuva puristava kipu tai ahdistava tunne rintakehällä. Oireena voi olla myös hengenahdistusta, närästystä, väsymystä ja pahoinvointia.

​​​​

Vakaassa sepelvaltimotaudissa oire voi ilmaantua rasituksessa tai voimakkaan tunnereaktion yhteydessä. Tavallisin oire on rasituksessa ilmaantuva puristava kipu, ahdistava tunne rintakehällä, kaulalla, hartiaseudulla, lapaluiden välissä tai käsissä. Kipu yleensä pysäyttää liikkumisen.

Oireena voi olla myös hengenahdistusta, närästystä sekä yleistä väsymyksen-ja pahoinvoinnintunnetta. Diabeetikoilla ei välttämättä esiinny selkeitä kipuoireita.

Epävakaassa sepelvaltimotaudissa oireita tulee jo pienessä rasituksessa ja jopa levossa. Kohtausten voimakkuus ja tiheys vaihtelee potilaskohtaisesti.

Pahimmassa tapauksessa sepelvaltimon seinämään kertynyt ahtauma voi revetä, jolloin repeämän kohdalle syntyvä hyytymä tukkii sepelvaltimon. Näin syntyy sydäninfarkti eli sydänveritulppa. Kyseessä on aina uhkaava tilanne, joka vaatii välitöntä hoitoa.

RINTAKIPUKOHTAUS
  • Jos nitrovalmistetta ei ole käytössä ja oireiden kesto 5 minuuttia: SOITA 112!
  • Jos nitrovalmiste käytössä: ota nitrovalmistetta 3 kertaa 5 minuutin välein. Jos oireet eivät 15 minuutissa helpota, SOITA 112!

Päivitetty  3.7.2020

Kyllä