Tahdistinkontrollit

Ensimmäinen tahdistimen kontrollikäynti tehdään yleensä kolmen kuukauden kuluttua sen asennuksesta. Seuraava kontrollikäynti on yleensä 1-5 vuoden välein tai tarpeen mukaan.

Etäseurannassa olevat potilaat eivät nykyään normaalisti käy rutiinikontrolleissa.

Tahdistinta tarkkaillaan ja säädetään tahdistinpoliklinikalla testauslaitteen avulla. Tahdistimen testauksessa saatetaan joutua laskemaan tai nostamaan sykettä hetkellisesti, mikä voi aiheuttaa epämiellyttävää oloa, mutta muuten tahdistimen testaus on kivutonta.

Testauslaitteella tehdään yksilölliset tahdistimen säädöt sekä luetaan tahdistimesta muun muassa seuraavat asiat:

  • tahdistimen muisti
  • virtalähteen tila ja johtojen vastusten tila
  • mitataan tahdistuskynnys, joka on pienin virtamäärä, joka aiheuttaa tahdistuksen
  • mitataan kuinka tahdistin tunnistaa sydämen oman sähköisen toiminnan

Tahdistimen etäseuranta

Tahdistimesta luettavat tiedot saadaan myös mahdollisen etäseurannan kautta kotoa käsin etäseurantalaitteella, jolloin sairaalakontrolleja ei yleensä tarvita. Etälaite ilmoittaa sairaalaan automaattisesti potilaasta tai tahdistimesta johtuvat toimintahäiriöt sekä virtalähteen vaihtoajan, jolloin potilas voidaan tarvittaessa kutsua poliklinikalle tarkastukseen tai suoraan tahdistimen vaihtoon.

Etäseuranta on vuonna 2008 aloitettu tiedonsiirtotekniikka, jolla kotona olevan monitorin kautta tahdistimen tiedot lähetetään tahdistinpoliklinikalle. Etäseuranta ei vaikuta tahdistimen toimintaan, vain seuraa sitä.

 

Kyllä

Päivitetty  20.4.2021