Siirry sivun sisältöön

Lääkitys ja kivun hoito sydänleikkauksen jälkeen

Sydänleikkauksen jälkeen lääkehoidon tehtävä on tukea sydämen pumppausvoimaa ja säilyttää leikkauksen hyvä lopputulos mahdollisimman pitkään. Lääkehoito suunnitellaan yksilöllisesti.

Läppäleikkauksen jälkeen potilaalle aloitetaan aina verenhyytymistä hidastava lääkehoito, joka nykyisin on Marevan–lääkitys. Lääkityksen tarkoituksena on hidastaa hieman veren hyytymistä ja estää hyytymien syntyä ja kiinnittymistä läppärakenteeseen. Lääkityksen tehoa seurataan laboratoriokokeilla, joiden perusteella lääke annostellaan.

Jos leikkauksessa on potilaalle laitettu biologinen tekoläppä tai tehty muovausleikkaus läppävuodon vuoksi, Marevan-lääkitystä käytetään kuuriluonteisesti muutaman kuukauden ajan leikkauksen jälkeiseen lopputarkastukseen saakka, eli noin 3-4 kuukautta. Mekaanisen tekoläpän asettamisen jälkeen Marevan-lääkitys on elinikäinen.

Kivun hoito

Tehokas kivun hoito on tärkeä osa toipumista. Sydänleikkauksen jälkeen kipu voi tuntua rintalastalla, mutta myös eri puolilla rintakehää, esimerkiksi selän puolella lapaluiden välissä. Rintakehän haavasta huolimatta pitää pystyä hengittämään tehokkaasti ja ilman kipua.

Kivun hoidossa käytetään esimerkiksi parasetamolia ja/tai muuta sydänpotilaalle sopivaa kipulääkettä kuten tramadolia. Kipulääkityksen tarve on yksilöllistä ja osalla potilaista kipulääke voi olla mukana hoidossa useita viikkoja leikkauksen jälkeen.

Kun kotona pienet arkiaskareet sujuvat ja hengittäminen on kivutonta, kipulääkitys on riittävä. Hyvä kivun hoito parantaa myös yöunen laatua toipilasaikana.

Kivun hoidossa voidaan käyttää myös muita hoitomuotoja kuten rentoutumista ja asentohoitoa. Lue lisää kivun erilaisista hoitovaihtoehdoista Kivunhallintatalosta.

Päivitetty 17.7.2020