Siirry sivun sisältöön

Arki sydänleikkauksen jälkeen

Sydänleikkauksen jälkeen on mahdollista palata entiseen työhön ja entisiin harrastuksiin. Kuntoutuminen on yksilöllistä, ja joskus vointi voi edetä hitaammin.

Väsymys

Väsymys on tavallinen tuntemus toipilasaikana. Lepo on tärkeää ja joskus leikkauksen jälkeen voi esiintyä unihäiriöitä. Hyvä kivunhoito ja säännöllinen liikunta parantavat unen laatua.

Autolla ajo

Autolla ajoa tulee välttää rintalastan luutumisen ajan. Reaktionopeus ja asioiden havaitseminen voi myös olla hitaampaa johtuen itse toipumisesta mutta myös erilaisista lääkkeistä. Auton kyydissä voi matkustaa heti, kun pääsee kotiin sairaalasta.

Matkustaminen

Matkustaminen esimerkiksi lentäen on suositeltavaa vasta lopputarkastuksen jälkeen. Leikkauksessa rintakehälle ei laiteta sellaista materiaalia, joka aiheuttaisi ongelmia lentokenttien turvatarkastuksessa. Junalla tai laivalla matkailua voi harrastaa kun tuntee jaksavansa.

Ruokavalio

Sydänystävällinen ruokavalio on sydänpotilaalle tärkeää. Monipuolisesta kotiruuasta saa kaikki tarvitsemansa hivenaineet ja vitamiinit.

Sydänsairaus ja ruokavalio

Luontaistuotteiden ja ravintolisien käytössä kannattaa kysyä apteekista neuvoa, mikä tuote soveltuu yhteen potilaan käytössä olevien lääkkeiden kanssa.

Päivitetty 17.7.2020