Siirry sivun sisältöön

Aorttaläpän ahtauma

Aorttaläpän kalkkeutuminen on hyvin yleistä iäkkäillä. Kalkkeutumisen aiheuttama ahtauma eli stenoosi on usein lieväasteinen eikä vaadi hoitoa.

Aorttaläppä sijaitsee sydämen vasemman kammion ja aorttasuonen välissä. Aorttaläpän virtausaukko eli avautumisala on normaalisti 3.5 – 4.0 cm2. Läppäahtauma pienentää avautumisalaa. Mitä pienempi läpän avautumisala on, sitä enemmän sydän joutuu käyttämään pumppausvoimaa saadakseen veren virtaamaan aorttaläpän läpi verenkiertoon.

Kun aorttaläpän virtausaukko on pienentynyt pinta-alaltaan alle neljäsosaan normaalista, ahtauma on vaikea ja se voi aiheuttaa hengenahdistusta tai rintakipua rasituksessa tai joskus ponnisteluun liittyvän tajunnan menetyksen.

Pumpatessaan verta ahtaan läppäaukon läpi aorttaan vasen kammio ylikuormittuu ja sen seinämät paksuuntuvat ja lopulta kehittyy sydämen vajaatoiminta.

Röntgen, jossa vasemmalla terve aorttaläppä. Oikealla ahtautunut aorttaläppä.

Kohonneen verenpaineen, kolesterolin ja sydämen pumppausvoimaa tukevan lääkityksen käytöstä voi olla hyötyä. Lääkehoito ei paranna ahtautunutta aorttaläppää, mutta sairastuneen läpän tilalle voidaan avosydänleikkauksessa asettaa tekoläppä. Jos leikkausriski arvioidaan suureksi, tekoläppä voidaan asentaa verisuoniteitä pitkin katetrin avulla, josta käytetään nimitystä TAVI-toimenpide.

Päivitetty 14.7.2020