Siirry sivun sisältöön

Jälkitarkastus ja töihin paluu sydänleikkauksen jälkeen

Jälkitarkastus järjestetään potilaan asuinkunnan sairaalassa yleensä 3–4 kuukauden kuluttua leikkauksesta, riippuen siitä millainen sydänleikkaus on tehty.

Sairauslomaa kirjoitetaan yleensä kolmeksi kuukaudeksi, jonka jälkeen voi palata takaisin työelämään. Työnantajan kanssa voi keskustella kevennetystä työnkuvasta töihin paluun yhteydessä, jos entinen työ tuntuu liian raskaalta fyysisesti tai henkisesti. Mikäli toipuminen ei kuitenkaan tapahdu odotetulla tavalla, jälkitarkastuksen yhteydessä arvioidaan työkyky, kuntoutustarve ja eläkkeelle jäämisen tarpeellisuus.

Sydämen voinnin jatkoseuranta vaihtelee asuinpaikkakunnan ja sydämen vaivan suhteen. Sydänleikkauksen jälkeen on hyvä käydä lääkärin vastaanotolla säännöllisesti kerran vuodessa esimerkiksi omassa terveyskeskuksessa. Säännöllisistä kontrolleista kannattaa huolehtia itse varaamalla aika terveyskeskukseen tai työterveyslääkärille hyvissä ajoin.

Jälkitarkastuksen yhteydessä on hyvä selvittää, miten jatkokontrollit on asuinkunnassasi järjestetty ja suunnitella tulevat vastaanottokäynnit sen mukaisesti.

Päivitetty 17.7.2020