Siirry sivun sisältöön

Verenpaineen ja sykkeen seuranta osana sydämen vajaatoiminnan omahoitoa

Verenpaineen ja sykkeen seuranta kuuluvat sydämen vajaatoimintapotilaan omaseurantaan.

Verenpaineen ja sydämen sykkeen seurannan tarkoitus on ohjata lääkehoitoa. Ota rutiiniksi kirjata seurantaan liittyvät mittausarvot sekä vointiisi liittyvät huomiot.

Korkea verenpaine

  • on usein sydämen vajaatoiminnan syy

  • on erityisen haitallista sydämen vajaatoimintaa sairastavalle

  • lisää aivoinfarktin riskiä

  • lisää sepelvaltimotaudin riskiä

Verenpaineen aktiivinen omahoito ja lääkehoito ovat siksi tärkeää.

Sydämen vajaatoiminta saattaa alentaa verenpainetta ja toisaalta vajaatoimintaa hoitavat lääkkeet alentavat sitä entisestään. Matala verenpainelukema ilman siihen liittyviä oireita ei ole kuitenkaan huolestuttavaa.

Syke

Nopea, liian hidas tai epäsäännöllinen syke voivat vaikeuttaa sydämen vajaatoimintaa. Normaalirytmissä, eli sinusrytmissä olevalle syketavoite on levossa noin 60-70/minuutti.

Eteisvärinäksi kutsuttu rytmihäiriö on yleinen sydämen vajaatoimintaa sairastavalla ja voi vaikeuttaa vajaatoiminnan oireita.

On tärkeää, että opit tunnustelemaan sykkeesi ja voit havaita rytmihäiriön sen ilmaantuessa.

Kirjaa paino, verenpaine ja syke seurantavihkoosi päivittäin. Voit käyttää päiväkirjaa seurannan apuna. Voit kirjata myös muita huomioita, kuten turvotukset tai arkeen liittyvät huomioinnit, joilla on vaikutusta vointiisi.

Älypuhelimeen on myös ladattavisssa ilmaiseksi erilaisia sovelluksia, joihin voit tallentaa terveystietoa kuten verenpaine- ja syketiedot.

Jos haluat käyttää lomaketta painon ja voinnin seurannan kirjaamisessa, lataa tästä PDF-lomake.

Istu tai lepää rauhallisesti paikallasi. Kokeile mistä tunnet sykkeesi parhaiten. Usein syke tuntuu helpoiten, kun painaa kahdella sormella rannetta peukalon alapuolelta. Muita paikkoja ovat esimerkiksi kyynärtaive tai kaula.

Kysymys: Sairastan sydämen vajaatoimintaa ja verenpaineet ovat viime aikoina olleet 98/58. Pitääkö olla huolissaan?

Vastaus: Mikäli matalahkoon verenpaineeseen ei liity huonoa o​loa, ei tarvitse olla huolissaan.

Kysymys: Pulssini tuntuu olevan nopea (noin 100/ minuutissa) ja välillä tuntuu epämiellyttävää tykyttelyä rinnassa. Lääkäri ei ole ollut aiemmin huolestunut minun sykkeestä. Pitääkö minun tehdä jotakin?

Vastaus: Pulssin kiihtyminen voi johtua useasta eri tekijästä ja voi olla merkki esimerkiksi vajaatoiminnan vaikeutumisesta. Syy nopealle syketaajuudelle on tärkeää selvittää.

Nopea syketaajuus voi kertoa myös eteisvärinästä. Se on tavallinen rytmihäiriö sydämen vajaatoimintaa sairastavalla, sitä esiintyy vähintäänkin neljäsosalla potilaista. Eteisvärinä tuntuu usein epäsäännöllisenä sykkeenä ranteesta tai kaulalta. Nopea syketaajuus voi vaikeuttaa vajaatoimintaoireita. Eteisvärinään liittyy myös veren hyytymiseen liittyvä riski, kun sydämen eteiset eivät "pumppaa" värinän aikana tehokkaasti. Käy lääkärissä, jossa otetaan sydänfilmi (EKG) rytmihäiriön tarkentamiseksi.

Päivitetty 27.12.2022