Siirry sivun sisältöön

Mitraaliläppäleikkaus

Sydämen mitraaliläppäleikkauksessa vuotava läppä korjataan pitäväksi muovausleikkauksella tai ahtautunut läppä korvataan mekaanisella tai biologisella läpällä.

Mitraali- eli hiippaläppä sijaitsee sydämen vasemman eteisen ja vasemman kammion välissä. Läppävuoto on mitraaliläpän yleisin ongelma. Ennen leikkausta tehdään sepelvaltimoiden varjoainekuvaus ja sydämen ultraäänitutkimus. Lääkäri voi määrätä muita tutkimuksia potilaskohtaisesti.

Mitraaliläppävuodon leikkauksessa toimenpide tehdään yleisimmin rintakehän keskelle tulevasta haavasta. Vuotava läppä korjataan pitäväksi muovausleikkauksella eli plastialla. Usein läppäreunukseen asetetaan leikkauksessa tukirengas.

Ahtautunut mitraaliläppä korvataan mekaanisella tai biologisella tekoläpällä kuten ahtautunut aorttaläppäkin. Mitraaliläpän leikkauksessa käytetään apuna sydänkeuhkokonetta.

Tekoläppäleikkauksen jälkeen aloitetaan veren hyytymistä hidastava lääkitys. Lääkkeenä on yleensä Marevan. Sen tarkoituksena on estää verihyytymien syntyä ja niiden kiinnittymistä tekoläppään. Biologisen tekoläpän asettamisen jälkeen lääkettä käytetään muutaman kuukauden ajan. Mekaanisen tekoläpän yhteydessä veren hyytymistä hidastava lääkitys on on elinikäinen.

Osa mitraaliläpän korjauksista voidaan nykyisin tehdä pienen viillon kautta oikealta kyljestä. Leikkaustapa valitaan aina potilaskohtaisesti ja toisinaan tarvitaan vielä lisätutkimuksia ennen leikkausmenetelmän valintaa.

Päivitetty 17.7.2020