Ravitsemuksella on tärkeä osa sydänpotilaan omahoidossa. Säännöllinen ateriarytmi ja monipuolinen ruokavalio ylläpitävät hyvää sydänterveyttä ja edistävät kuntoutumista. Ennen isoja leikkauksia ja niiden jälkeen on erityisen tärkeää huolehtia tarvittavien ravintoaineiden riittävästä saannista vajaaravitsemuksen ehkäisemiseksi.
Kokoa lämmin ateria lautasmallin mukaan, jossa puolet lautasesta täytetään kasviksilla, ¼ lisukkeella, kuten peruna, riisi tai pasta sekä ¼ lihaa, kanaa tai kalaa. Jos olet kasvissyöjä, huolehdi riittävästä proteiinien, kalsiumin, B12- ja D-vitamiinin saannista. Kiinnitä huomiota annoskokoon erityisesti, jos sinulla on ylipainoa. Energian saannin ja kulutuksen tulisi pysyä tasapainossa.
Sydänystävällinen ruokavalio sisältää erityisesti:
Kasvipohjaisia, pehmeitä rasvoja sekä ruoanvalmistuksessa että levitteissä
Rasvattomia tai vähärasvaisia maitovalmisteita
Erilaisia kaloja
Kasviksia, hedelmiä ja marjoja tuoreena ja kypsennettynä. Suositus: viisi kourallista (500g)/pv, peruna poislaskettuna
Täysjyväviljatuotteita esim. ruisleipä, täysjyväpasta, täysjyväleivät
Käytä näitä tuotteita mahdollisimman vähän:
Paljon sokeria sisältävät mehut (myös tuoremehut), keksit, leivonnaiset, makeiset jne.
Voimakassuolaiset leikkeleet, makkarat, juustot, leivät, sipsit jne.
Punainen liha