Siirry sivun sisältöön

Aorttaleikkauksen jälkeen

Toipuminen aorttaleikkauksesta kestää yleensä kahdesta kolmeen kuukautta. Toimenpiteestä riippuen toipilasaika voi olla myös lyhyempi.

Välittömästi leikkauksen jälkeen hoito jatkuu useimmiten teho-osastolla vähintään vuorokauden ajan ja sen jälkeen kirurgisella vuodeosastolla. Kuntoutuminen aloitetaan yleensä leikkauksen jälkeisenä päivänä. Ensin tehdään hengitysharjoituksia fysioterapeutin ohjeiden mukaan. Kunnon kohotessa liikkumista lisätään vähitellen.

Sairaalahoitojakso toimenpiteestä ja hoitolaitoksesta riippuen kestää yleensä viikon. Tavoitteena on, että kotona selviytyy itsenäisesti pienistä päivittäisistä toimista. Toipuminen on yksilöllistä, mutta useimmiten siihen kuluu noin kolme kuukautta. Raskaita ponnisteluja tulee välttää 6-8 viikkoa leikkauksen jälkeen.

Leikkauksen jälkeen aortan kokoa ja proteesia seurataan säännöllisesti tietokonetomografiakuvauksin oman asuinalueen sairaalan poliklinikalla. Joissakin tapauksissa seurantaa voidaan jatkaa leikkauksen tehneessä yksikössä. Lopputarkastuksen yhteydessä on hyvä kysyä, missä vaiheessa voi palata entisiin liikuntaharrastuksiin.

Päivittäinen liikunta nopeuttaa toipumista kaikista toimenpiteistä. Yleiskunnon kohottaminen on helpointa aloittaa lyhyillä kävelylenkeillä. Ennen kotiutumista vuodeosastolta fysioterapeutti ohjaa liikunnan aloittamisessa.

Haavan hoidosta annetaan yksityiskohtaiset ohjeet kotiutuessa. Haava-alueen iho paranee noin 2-3 viikkoa. Haavan koskettelua käsin tulee välttää.

Tehokas kivun hoito on tärkeä osa toipumista. Kipua voi tuntua eri puolilla kehoa. Haavasta huolimatta pitää pystyä hengittämään tehokkaasti. Kotiin lähtiessä annetaan mukaan kipulääkereseptit ja ohjeet lääkkeen käytöstä. Kipulääkettä tulee käyttää kotona niin pitkään, että tavalliset arkiaskareet sujuvat ja hengittäminen on kivutonta. Lue lisää kivunhoidosta:

Leikkauksen jälkeen terveelliset elämäntavat, tupakoinnin lopettaminen ja liikunta edistävät toipumista ja auttavat mm. verenpaineen hallinnassa. Määrättyjen lääkkeiden ottaminen säännöllisesti ohjeiden mukaan on osa potilaan omaa hoitoa ja kuuluu olennaisena osana aortan sairauksien hoitoon. Sairausloma aorttaleikkauksen jälkeen on yleensä 2-3 kuukautta toimenpiteestä ja työn luonteesta ja rasittavuudesta riippuen. Sairauslomatodistus kirjoitetaan osastolta kotiutuessa.

Päivitetty 11.9.2020