Siirry sivun sisältöön

Trikuspidaaliläpän ahtauma tai vuoto

Trikuspidaali- eli kolmiliuskaläpän ahtauma voi olla seurausta reumaattisesta sairaudesta ja vuoto voi johtua sydämen vasemman puolen pumppausta vaikeuttavasta sairaudesta.

Trikuspidaali- eli kolmiliuskaläppä sijaitsee sydämen oikealla puolella, oikean eteisen ja oikean kammion välissä. Trikuspidaaliläpän ahtauma on melko harvinainen. Trikuspidaaliläpän vuodon syynä on usein sydämen vasemman puolen pumppausta vaikeuttava sairaus kuten esimerkiksi sepelvaltimotauti tai mitraaliläpän vuoto. Syynä voi olla myös keuhkosairaus tai keuhkovaltimoiden korkea verenpaine. Vähäinen trikuspidaaliläpän vuoto on melko yleinen löydös sydämen ultraäänitutkimuksessa. Vaikeakin trikuspidaaliläpän vuoto voi olla pitkään oireeton tai oireina voi esiintyä turvotuksia jaloissa ja/tai vatsalla.

Hoito on usein oireenmukaista. Mahdollisia turvotuksia ja sydämen oikean puolen vajaatoiminnan oireita voidaan hoitaa nesteenpoistolääkityksellä. Merkittävä vuoto voidaan korjata läpän muovausleikkauksella. Trikuspidaaliläpän ahtauman laajennusta voidaan tehdä pallokatetrilla tai leikkauksessa asentaa tekoläppä ahtautuneen läpän paikalle.

Päivitetty 14.7.2020