Siirry sivun sisältöön

Sepelvaltimoiden pallolaajennuksen riskit ja hoitotulokset

Pallolaajennuksen hoitotulokset ovat hyviä. Alle viidelle %:lle potilaista toimenpide joudutaan uusimaan stentin uudelleen ahtautumisen vuoksi. Näissä tapauksissa suoni la​ajennetaan uudelleen.

Tarvittaessa voidaan tehdä myös ohitusleikkaus, jos uusi pallolaajennus ei ole mahdollinen. Suonen uudelleen ahtautumista voidaan vähentää käyttämällä lääkeaineella päällystettyjä stenttejä tai käsittelemällä suonta lääkeainetta vapauttavalla pallolla.

Pallolaajennukseen liittyy samanlaisia punktioreitteihin kohdistuvia komplikaatioita kuin varjoainekuvauksessa. Toimenpiteen aikana käytetään veren hyytymistä estäviä lääkkeitä, jotka lisäävät jonkin verran vuotoriskiä.

Suonen repeytyminen pallolaajennuksen yhteydessä on harvinaista ja on yleensä hoidettavissa päällystetyllä stentillä tai leikkauksella. Stenttitromboosi eli metalliverkon tukkeutuminen verihyytymän seurauksena on vakava komplikaatio, joka liittyy tavallisimmin veren hyytymistä estävän lääkityksen lopettamiseen tai keskeyttämiseen liian varhain. Stenttitromboosin riski on alle yksi %:a ensimmäisen vuoden aikana toimenpiteen jälkeen. Jos rintakipuoireet palaavat tai pahentuvat toimenpiteen jälkeen, on syytä ottaa yhteys hoitavaan lääkäriin. Kiireellisissä tapauksissa tulee soittaa välittömästi hätänumeroon 112.

Päivitetty 3.11.2020