Siirry sivun sisältöön

Painon seuranta osana sydämen vajaatoiminnan omahoitoa

Painon seuranta kuuluu sydämen vajaatoimintapotilaan omaseurantaan.

Painon seurannan tarkoituksena on havaita ajoissa liiallisen nesteen kertyminen elimistöön. Ota rutiiniksi kirjata seurantaan liittyvät mittausarvot sekä vointiisi liittyvät huomiot.

Vaikeassa sydämen vajaatoiminnassa painon seuranta päivittäin on tärkeää. Voinnin tasaannuttua tai kun oireita ei enää ole, riittää punnitus kahdesti viikossa.

On tärkeää että, punnitset itsesi aamuisin

  • ennen pukeutumista

  • ennen aamupalaa

  • virtsaamisen jälkeen

  • käyttäen samaa vaakaa

  • kirjaten mittaustuloksen

Mikäli painosi nousee yli 2 kiloa 3-7 päivän aikana, on syytä toimia!

Oletko saanut ohjeet lääkäriltäsi nesteenpoistolääkkeen annosteluun?

  • Jos olet, hyvä! Toimi sen mukaisesti.

  • Jos et, ota yhteyttä omaan hoitajaasi, jos painosi nousee.

Kirjaa paino, verenpaine ja syke seurantavihkoosi päivittäin. Voit käyttää päiväkirjaa seurannan apuna. Voit kirjata myös muita huomioi​ta, kuten turvotukset tai arkeen liittyvät huomioinnit, joilla on vaikutusta vointiisi.

Jos haluat käyttää lomaketta painon ja voinnin seurannan kirjaamisessa, lataa tästä PDF-lomake.

Kysymys: Painoni on noussut 10 kg puolen vuoden aikana, mistä tiedän, olenko lihonut vai johtuuko painon nousu nesteen kertymisestä?

Vastaus: Pitkällä aikavälillä painoa voi tulla lisää johtuen nesteen kerääntymisestä tai sitten lihomisen seurauksena. Useimmiten nesteen kerääntymiseen viittaavat myös muut oireet, kuten hengenahdistuksen lisääntyminen sekä turvotukset elimistössä. Lihominen johtuu usein fyysisen aktiviteetin vähenemisestä, jolloin myös ravinnosta saatavan energian tarve vähenee.

Kysymys: Painoni on tippunut takaisin normaalipainoon, nesteenpoistolääkityksen lisäyksen takia. Palaanko entiseen annosteluun?

Vastaus: Kyllä. Useimmiten nesteenpoistolääkitystä nostetaan tilapäisesti ja painon palattua normaalilukemiin, voit palata lääkkeen normaaliannosteluun. Mikäli nestettä kuitenkin pyrkii jatkuvasti kerääntymään, tulee sinun keskustella lääkärisi kanssa lääkityksen tarkistamiseksi.

Päivitetty 27.12.2022