Siirry sivun sisältöön

Dilatoiva kardiomyopatia

Dilatoivassa kardiomyopatiassa sydämen vasen kammio on laajentunut merkittävästi ja sen pumppauskyky on heikentynyt.

Yleensä myös todetaan myös kammion seinämän ohenemista. Joukko erityyppisiä sydänsairauksia saattaa kuormittaa vasenta kammiota ja sitä kautta aiheuttaa sen liiallisen laajenemisen; siksi jokaisen potilaan kohdalla jatkoselvittelyt tehdään yksilöllisesti.

Sepelvaltimotauti sekä vaikeat läppäviat tulee poissulkea sairauden taustalta. Erityisesti nopeat rytmihäiriöt voivat väsyttää sydänlihasta ja aiheuttaa sen laajenemista. Syövänhoitoon käytettävät lääkehoidot saattavat aiheuttaa dilatoivan kardiomyopatian kuvan. Alkoholi on toksinen aine ja voi löytyä ainoana altisteena sairauden taustalta. Sairaus voi olla myös perinnöllinen tai useassa tapauksessa perimmäinen syy sairastumiseen jää avoimeksi.

Dilatoivan kardiomyopatian hoito kohdistuu taustasairauteen. Lisäksi sydämen vajaatoimintalääkitys on tärkeä hoitomuoto tässä sairaudessa; erityisesti silloin kun aiheuttavaa tekijää ei tiedetä. Lääkehoito on useimmiten pysyvä, vaikka lääkehoidolla saataisiinkin suotuisa vaste vasemman kammion laajenemiseen.

Päivitetty 20.4.2021