Siirry sivun sisältöön

Aortan dilataatio eli pullistuma

Aortan pullistuma eli dilataatio voi esiintyä nousevassa aortassa, aortan kaaren kohdalla tai laskevassa rinta-aortassa. Aortan pullistuma voi olla pitkään oireeton.

Nousevan aortan pullistuma on useimmiten iän mukanaan tuomaa suonen seinämän heikentymistä, jota verenpainetauti nopeuttaa. Laskevan rinta-aortan pullistuman syynä on usein aortan seinämän rappeuma, jota aiheuttaa ikään liittyvä haurastuminen ja arterioskleroosi eli valtimon kovetustauti. Nuorilla alle 50-vuotiailla ihmisillä aortan pullistuman taustalla voi olla sidekudoksen rakennehäiriö, kuten esimerkiksi Marfanin tauti. Muita syitä voivat olla esimerkiksi verisuonen tulehdustilat.

Suurimmalle osalle aortan pullistuma ei aiheuta oireita ja se löydetään usein sattumalta. Kuitenkin joillekin voi ilmaantua pullistuman aiheuttamia puristusoireita, kuten yskää, hengenahdistus, nielemisvaikeuksia tai äänen käheytymistä. Pullistuma voi painaessaan viereisiä kudoksia aiheuttaa myös kipua. Kovan, äkillisen rintakehän kivun ilmaantuessa on syytä hakeutua lähimpään päivystävään yksikköön.

Aortan pullistuma voi kasvaa ja sen tilannetta seurataan poliklinikkakäynnillä ja tietokonetomografia-kuvauksin. Yksilölliset vaihtelut ovat suuria. Naisilla pullistuman repeytymisen riski on suurempi kuin miehillä, ikä ja keuhkoahtaumatauti lisäävät riskiä.

Aneurysman repeytymisriski kasvaa huomattavasti, kun sen läpimitta kasvaa yli 60 mm:n. Yleensä aneurysman kasvua seurataan tietokonetomografiakuvauksen avulla säännöllisesti esimerkiksi vuosittain.

Päivitetty 15.7.2020