Ravitsemuksessa on tärkeää noudattaa sydänystävällistä ruokavaliota, kiinnittää huomiota vähäsuolaisuuteen ja riittävään proteiinin saantiin.
Ravitsemus sydämen vajaatoiminnassa
Ruokavaliossa noudatetaan tavallista sydänystävällistä ruokavaliota. Suolan käyttöä on syytä rajoittaa, koska suola kerää elimistöön nestettä ja pahentaa turvotuksia.
Ruokasuolasta suuri osa on natriumia, joka sitoo nestettä elimistöön. Runsas suolan saanti lisää elimistön veden määrää ja voi vaikeuttaa sydämen vajaatoiminnan oireita. Hengenahdistus ja turvotukset lisääntyvät. Runsas suolan saanti nostaa myös verenpainetta ja heikentää sydänlääkkeiden vaikutusta.
Sydämen vajaatoimintaa sairastavalle pätevät samat suositusannokset kuin valtaosalle väestöstä eli enintään 1 teelusikka (5 grammaa) vuorokaudessa, joka tulee normaalista ruokavaliosta.
Vaikeassa sydämen vajaatoiminnassa veren natriumpitoisuus on usein matala. Tämä ei tarkoita suolan puutetta vaan useimmiten liikaa nestemäärää elimistössä ja matala arvo johtuu veren ”laimenemisesta”. Hoitona on nesterajoitus, ei suinkaan suolan käytön lisääminen.
Sydämen vajaatoimintaan voi liittyä tahatonta laihtumista, koska suoliston heikentynyt verenkierto ja turvotus saattavat haitata ravintoaineiden imeytymistä. Vajaaravitsemuksen tunnistaminen ja hoitaminen on tärkeää.
Vajaaravitsemuksella tarkoitetaan tilaa, jossa energiaa, proteiineja tai muita tärkeitä ravintoaineita ei saada tarpeeksi. Tästä seuraa haitallisia muutoksia kehossa sekä toimintakyvyssä.
Ihminen voi kärsiä vajaaravitsemuksesta vaikka paino olisikin normaali tai sitä on liikaa. Vajaaravitsemuksen seurauksena toimintakyky ja omatoimisuus voi heiketä, sairaalahoitojaksot pidentyvät ja sairauksista toipuminen hidastuu.
Vajaaravitsemuksen ravitsemushoito koostuu terveydenhuollon ammattilaisen määrittelemästä yksilöllisestä ravitsemushoidosta. Siihen voi kuulua ravintolisiä ja täydennysravintovalmisteita.
Ylipaino kuormittaa sydäntä ja on joskus jopa ainoa sydämen vajaatoiminnan syy.
Mikäli sinulla on merkittävää ylipainoa, kysy neuvoa omalta hoitajaltasi, millaisella ohjelmalla ja tavoitteella voisitte lähteä etenemään. Ylipainon kanssa ei kannata kamppailla yksin mutta päätös painon pudottamisesta tulee syntyäsinusta itsestäsi.
Päivitetty 27.12.2022