Siirry sivun sisältöön

Kohonneen verenpaineen hoito

Kohonnutta verenpainetta hoidetaan ensisijaisesti terveellisillä elintavoilla.

Kohonnutta verenpainetta voi ehkäistä ja hoitaa terveellisillä elintavoilla. Elintapoihin on hyvä kiinnittää huomioita, kun verenpaine ylittää ihanteellisen tason 120/80 mmHg.

Jos verenpaine ei laske riittävästi terveellisillä elämäntavoilla, tarvitaan rinnalle lääkehoitoa. Verenpainetasosta, kohde-elinvaurioista ja liitännäissairauksista riippuen lääkehoito aloitetaan heti tai kuuden kuukauden elintapahoidon jälkeen.

Näin hoidat verenpainettasi elintavoilla:

  • Vähennä suolan käyttöä. Suositus on enintään 5g (teelusikallinen) päivässä. Tällä hetkellä suolan saantimme on tuplasti suurempi.

  • Lisää liikuntaa. Esimerkiksi reipasta kävelyä 30minuuttia viisi kertaa viikossa.

  • Lisää kasvisten ja täysviljavalmisteiden käyttöä, kiinnitä huomiota hyvien rasvojen käyttöön. Näistä saat kaliumia, magnesiumia ja kalsiumia, jotka alentavat verenpainetta.

  • Vähennä ylipainoa. Jo 5-10 % painon pudottamisella on vaikutusta.

  • Vähennä alkoholinkäyttöä. Naisilla hyväksyttävä määrä on korkeintaan yksi ravintola-annos ja miehillä kaksi ravintola-annosta päivässä.

  • Vältä stressiä.

  • Vältä salmiakkia ja lakritsia.

  • Lopeta tupakointi.

Verenpainelääkkeitä on useita, ja se valitaan aina yksilöllisesti. Valintaa vaikuttavat potilaan ikä, muut sairaudet ja elintavat. Verenpainelääkkeinä käytetään ACE:n estäjiä, ATR-salpaajia, beetasalpaajia, diureetteja (nesteenpoistolääkkeitä) ja kalsiumkanavan salpaajia.

Tuoreimpien suositusten mukaan verenpaineen lääkehoito aloitetaan yhdistelmävalmisteella. Tämä tarkoittaa, että yksi tabletti sisältää kahta eri tavalla vaikuttavaa lääkeainetta. Pieni annos yhdistelmävalmistetta on usein tehokkaampi kuin maksimaalinen annos yhtä vaikuttavaa ainetta sisältävää lääkettä. Yhdistelmävalmisteet ovat hyvin siedettyjä.

Verenpainetta seurataan kotimittauksilla. Seurantakäyntejä sairaanhoitaja, terveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolla suositellaan 1-2 kuukauden välein kun verenpainelääkitys on aloitettu tai sitä on muutettu. Kun yksilöllinen hoitotavoite on saavutettu, suositellaan seurantakäyntejä 6-12 kuukauden välein.

Seurantakäynnin aikana tarkistetaan vointi, syke ja verenpainetaso kotimittausseurannasta. Samalla varmistetaan lääkehoidon sopivuus ja arvioidaan ovatko elintavat toteutuneet sovitulla tavalla.

Päivitetty 13.7.2020