Siirry sivun sisältöön

Sepelvaltimoiden ohitusleikkaus

Sepelvaltimoiden ohitusleikkauksen tavoitteena on vähentää sepelvaltimotaudin oireita ja parantaa sydänlihaksen verenkiertoa.

Ohitusleikkaus ei poista sepelvaltimotautia. Kyseessä on pitkäaikaissairaus, jonka hoito leikkauksen jälkeen vaatii lääkehoitoa. Elämäntapavalinnat, kuten ruokavalio, liikunta ja tupakoimattomuus ovat edelleen merkityksellisiä.

Sepelvaltimotaudissa sepelvaltimo ahtautuu tai tukkeutuu kokonaan suoneen kertyneen kalkkeutuman vuoksi. Ohitusleikkauksessa terveellä verisuonella tehdään ohitus tukkeutuneen sepelvaltimon rinnalle. Ohituksia tehdään yleensä useita riippuen ahtaumien määrästä. Ohitussiirteinä voidaan käyttää rinnan sisäseinämän valtimoa, värttinävaltimoa kädestä ja/tai alaraajalaskimoita. Leikkaus kestää noin viisi tuntia. Leikkaustekniikka valitaan yksilöllisesti.

Useimmiten ohitusleikkaus tehdään rintalastan avauksen kautta ja siinä käytetään apuna sydän-keuhkokonetta ja sydämen pysäytystä.

Pieni osa sepelvaltimoiden ohitusleikkauksista on mahdollista tehdä ilman sydän-keuhkokoneen apua käyvällä sydämellä. Tekniikka soveltuu silloin, jos sydän-keuhkokoneen käyttöön liittyy suuri komplikaatioiden riski, esimerkiksi munuaisten vajaatoiminta, runsaasti kalkkeutunut nouseva aortta tai aivoverenkiertohäiriö.

Päivitetty 17.7.2020