Gå till sidans innehåll

Bypassoperation

Syftet med bypassoperationen är att minska symtomen av kranskärlssjukdomen och förbättra blodcirkulationen i hjärtmuskeln.

Bypassoperationen botar inte kranskärlssjukdomen. Kranskärlssjukdomen är en kronisk sjukdom som kräver läkemedelsbehandling efter operationen. Livsstilsval, såsom kost, motion och rökfrihet, har fortfarande stor betydelse.

Vid kranskärlssjukdom förträngs eller täpps kranskärlet till helt på grund åderförkalkning. Vid en bypassoperation skapas en passage för blodet förbi förträngningen i kranskärlet med ett friskt blodkärl. Beroende på antalet förträngningar kan flera sådana passage göras. Som nya kärl kan man använda en artär från insidan av bröstkorgsväggen, strålbensartären från handleden eller vener från underbenen. Operationen tar ungefär fem timmar. Operationstekniken väljs individuellt.

Oftast görs bypassoperationen genom ett snitt på bröstbenet, på avstannat hjärta och med patienten kopplad till hjärt-lungmaskin.

En liten del av bypassoperationerna kan göras utan hjärt-lungmaskin på ett slående hjärta. Denna teknik är lämplig om användningen av hjärt-lungmaskin är förknippad med en stor risk för komplikationer, till exempel njursvikt, kraftig åderförkalkning i den uppåtgående aortan eller cirkulationsstörning i hjärnan

Uppdaterad 17.7.2020